Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавни грантове за над 184 млн. лв. потичат към фирмите

Икономическият министър Кирил Петков бе изслушан на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия

Започва изплащането на безвъзмездната финансова помощ по сключените договори по процедура „Подкрепа за малки  предприятия с оборот над 500 000 лвза преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ с общ бюджет 184,6 млн. лв., съобщи Министерството на икономиката. 

По процедурата първоначално бяха заложени 78 млн. лв., но с изменение на ОПИК 2014-2020 и решение на Министерски съвет беше осигурен допълнителен финансов ресурс за наддоговаряне  в размер на близо 106 млн. лева. Това увеличение се наложи, тъй като имаше прекалено много желаещи и изначално бе ясно, сумата със сигурност няма да стигне - в оценка бяха включени 6 090 проектни предложения с общ размер на заявената помощ 304.5 млн. лева. 

Осигурените допълнителни средства ще позволят поетапно наддоговаряне на фирми от резервния списък, като по този начин финансирането ще обхване много повече компании, извън първоначално одобрените. Очаква се близо 3700 предприятия да се възползват от безвъзмездна финансова помощ по процедурата, поясняват от икономическото министерство. 

Тази мярка бе обещана още през лятото на 2020 г., но бе отворена за кандидатстване едва през февруари тази година.

Подкрепата е за малки предприятия, които през 2019 г. са реализирали оборот от и над 500 000 лв. и да са регистрирали средноаритметичен спад от поне 20% за три месеца периода след 1 февруари 2020 г. Компаниите трябва да имат поне две приключени финансови години, за да могат да кандидатстват. Грантовете са на стойност 50 000 лв. и покриват изцяло оперативни разходи, които са свързани с преодоляване на последствия от пандемията за малките предприятия.

По време на блиц контрол в парламентарната икономическа комисия ресорният министър Кирил Петков още веднъж призова депутатите да приемат актуализацията на бюджета, която предвижда 400 млн. лв. за подпомагане на бизнеса в коронакризата. 

Основна ще бъде мярката 60/40. С решение на служебното правителство схемата бе променена. Така нареченият нов дизайн предвижда след 1 юли при спад на оборота на дадено дружество с от 30 до 40%, то има право да получи 50% от осигурителния доход на лицата, попадащи във включените в мярката икономически дейности, а при спад над 40% на оборота - мярката 60/40 се запазва в досегашния си вид и компанията получава до 60% от този доход. В предишния вариант на 60/40 дружествата трябваше да докажат спад на оборота от 20 процента.

С новия дизайн на практика бе свит кръгът на фирмите, имащи право да кандидатстват. След критики от ГЕРБ и ДПС към Петков икономическата комисия даде заявка, че ще обмисли дали да върне старите параметри на програмата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във