Банкеръ Daily

Министър Живков:

Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" ще излезе на печалба

Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" ще излезе на печалба за второто шестмесечие на годината, а в годишен разрез ще излезе на минимална загуба. Това показват сметките на енергийния министър Андрей Живков.

Той обясни по време на парламентарния контрол, че след активна комуникация между енергийното министерство и "ТЕЦ Марица изток 2" се е стигнало до включването на пет енергийни блока, а това е подобрило ликвидността свободния енергиен пазар у нас. Включването на блоковете е било забавено, защото централата е свикнала да работи на гарантирани количества, да не се задълбочава в тенденциите на пазара и метеорологичното време.

По думите на министъра в момента се е увеличила и работата на "Мини Марица-изток", които работят вместо на 2, то на 4 смени. "Ако бе провеждана далновидна политика на Българския енергиен холдинг и "ТЕЦ Марица изток 2", то при по-ниски нива на емисиите на въглероден диоксид може да си представите какви печалби би генериралa държавната централа", уточни пред депутатите Живков.

Министърът призна, че е станало бавно включването на блоковете на централата, като от ръководството на централата и БЕХ не са действали достатъчно бързо. "Последните дни се наблюдава рязко покачване на цените на електроенергия на пазарен сегмент "Ден напред". Причините за много. Това е повишената температура при нас и в съседни държави, което увеличава потреблението неимоверно много. Независимо от това в електроенергийната система не е имало небаланси, застрашаващи електрозахранването на потребителите", каза той и поясни, че министерството се е включило на оперативно ниво, за да може да влезе в пряк контакт с "ТЕЦ Марица изток 2"  и да активира всички възможни мощности, за да може ликвидността на Българската енергийна борса да се увеличи.

"Министерство на енергетиката няма преки задължения да наблюдава пазара и да реагира по отношение на мощностите", подчерта ресорният министър.

В края на тази седмица в експлоатация влиза още един от енергоблоковете на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", който бе в планов ремонт. Освен това скоро ще започне да работи и 8-ми блок на "ТЕЦ Марица изток 2".

За да се повиши ликвидността на енергийната борса, като средносрочни мерки е преразглеждане на всички ремонтни програми, които предстоят да се случат с извеждане на мощности от експлоатация. Целта е да не се нарушава енергийният баланс, уточни служебният енергиен министър. Според Андрей Живков може да се преразгледат правилата за търговия на енергийната борса, както и начините за лицензиране на търговците.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във