Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавнaта помощ за търговците - закъсняла и недостатъчна

Подкрепата на държавата по програмите за подпомагане на малки и средни предприятия, "Запази ме" или 10% от намаления оборот или бяха крайно ненавременни, за да спасят едни, или бяха крайно недостатъчни, за да помогнат на други, или не достигнаха изобщо до трети, обяви Българската ритейл асоциация - сдружение на над 100 търговци, опериращи магазини на дребно в страната.

По данни на НАП над 8100 търговци са поискали подкрепа с оборотен капитал. Общият размер на поисканата подкрепа е 115 млн. лева. От приходната агенция очакват да платят по сметките на дружествата над 30 млн. лв. до 28 януари. 

В писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министри от Българската ритейл асоциация акцентират, че секторът търговия на дребно е не по-малко засегнат от останалите, заети в браншове като заведения и услуги.

"Нещо повече, предходното затваряне месец март доведе до невъзможността да се продаде пролетната колекция, което доведе до липсата на оборотни средства, с които да се закупи новата колекция. Тези, които успяха да го направят, изпуснаха зимния сезон и най-вече коледните продажби, което е пагубно за сектор като търговията", поясняват от асоциацията.

В позицията им се подчертава също, че търговските центрове са инвестирали огромни средства - от порядъка на няколко десетки милиона - за дезинфекция, лични хигиенни предпазни средства, специализирани филтри и лампи, реорганизация на движението в търговските центрове, допълнителен персонал за хигиенизиране и още куп други мерки далеч отвъд изисканите по стандарт. Въпреки това, чрез затварянето на моловете първи и отварянето им последни на обществеността е било насаждано убеждението, че те са едва ли не най-опасното място в градовете, а "това е допълнителна отрова за и бездруго едвам дишащия сектор".

"10% са крайно недостатъчни, за да покрият и част от текущите разходи на бизнеса. Няма търговец,който да може да оцелее с подобна помощ. В предишно писмо към вас настоявахме държавата да поеме разходите за наем, ток, вода, отопление, както и 100% от дължимите трудови възнаграждения на заетите лица по трудов договор, здравните и социалните им осигуровки. Всичко, което получихме, е едва 10% отспада на оборота", казват още от Българската ритейл асоциация

Според браншовата организация по мярката „Запази ме“не могат да се ползват всички онези служители (доставчици на стока, изготвящитеграфици и т.н, счетоводители, ТРЗ), които са пряко свързани с дейността на магазините, но не работят директно в тях. Те остават в тежест на работодателя, но за тях държавата не е помислила по никакъв начин.

Също така има бизнеси от сектор търговия на дребно като фризьорските салони, които останаха извън рамките на помощта, а те също имат обекти в търговските центрове.

На среща при премиера Борисов в понеделник бе решено моловете и фитнесите да отворят в началото на февруари.

Помощите за първата вълна, за затварянето през март и април, още не са получени от средните предприятия, съобщи междувременно председателят на АИКБ Васил Велев.

Нито едно от средните предприятия не е получило своите от 30 до 150 хиляди – от тези, които са кандидатствали и са одобрени. Говорим за тези, които са пострадали – със спад от над 20% за продажбите. За средните поне има яснота и класиране и се знае кой ще получи някога. Докато за малките не е стартирала още мярката. Една година вече ще стане закъснение. Това закъснение, което беше в началото, то не може да бъде наваксано. Постоянното отлагане на компенсирането на тези компании може би ще доведе дотам, че няма да има кого да се компенсира. И това, че се пазят работните места по мярката 60/40, всъщност тези работни места ще изчезнат, защото ще бъдат затворени предприятията и те няма да има къде да се върнат“, изтъкна Велев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във