Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавната помощ от €35 за седалка в чартър продължава

Министерството на туризма продължава работа по предоставяне на държавна помощ за туроператори, използващи чартърни полети за превоз на туристи до България. Размерът на субсидията е 35 евро за всяка заета седалка за полети с капацитет не по-малко от 100 места.

Днес започва трета фаза на държавната помощ за туроператори, която ще обхваща  полетите от 1 юни до 30 ноември.

Третата фаза е с увеличен таван на държавната помощ до 1,8 млн. евро, съгласно петото изменение на временната рамка на Европейската комисия за държавни помощи.

Предвидени са и облекчени условия за кандидатстване. То ще се извършва изцяло по електронен път, чрез заявление в системата СУНИ, включена е възможността за въздушни превозвачи с оперативен лиценз за изпълнение на чартърни и на редовни полети до България с цел туризъм за полети с капацитет от не по-малко от 100 места.

Допълнена е възможността за предоставяне на помощ по тази схема на микро- или малки предприятия (по смисъла на приложение I към Общия регламент за групово освобождаване), които към 31 декември 2019 г. вече са били в затруднено положение, при условие че те не са обект на процедура по колективна несъстоятелност съгласно националното право и не са получили помощ за оздравяване или помощ за преструктуриране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във