Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавната подкрепа за туризма може да продължи до май 2021 г.

Мярката, популярна като "60/40", може да важи за туристическия сектор до 1 май 2021 г. Предложението е на вицепремиера и ресорен министър Марияна Николова. 

Освен това за сектор туризъм – хотелиерство и ресторантньорство, държавната помощ е в съотношение 80/20, като по този начин държавата компенсира работодателите с 80% от осигурителния доход и дължимите осигурителни вноски.

Николова изтъкна и останалите мерки, които правителството е въвело специално за туристическия сектор - одобрена бе субсидия от по 35 евро на седалка за чартърните полети. На 9% беше намален ДДС не само за ресторантьорство и кетъринг услуги, но и за ползване на спортни съоръжения. По Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" ще се окаже помощ на пострадали от пандемията туроператори и турагенти в рамките на 10 млн. лв. Също по ОПИК за подкрепа на микро- и малки предприятия над 27 хил. подадени проектни предложения са в процес на оценка.

Оказва се, че много българските туристи отново са почивали на родното Черноморие, въпреки пандемията и големия отлив на чужди туристи.

Според данните на НСИ и ЕСТИ обаче пренощувалите български граждани във всички места за настаняване през лятото на 2020 г. са над 1,44 млн., а за същия период на миналата година в местата за настаняване с 10 и повече легла те са около 1,46 млн. Разликата е малка, а в някои по-малки курортни селища по Южното Черноморие дори има ръстове на туристи от по 20 на сто, което се дължи предимно и именно на българското присъствие.

Николова съобщи, че сформира Консултативен съвет по туризъм с идеята в него да се дискутират най-важните и неотложни теми, свързани с възстановяването и рестартирането на туризма, за които е необходимо широко обществено съгласие. В състава му освен експерти от Министерството на туризма влизат над 60 авторитетни членове – ръководители и представители на туристическия бранш, работодателски и синдикални организации, национални курорти, сдружението на общините, образователната общност, неправителствения сектор

Facebook logo
Бъдете с нас и във