Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавната петролна компания: Нула приходи и 300 хил. разходи за заплати

Създадената в мандата на третото правителство на Бойко Борисов "Държавна петролна компания" не е реализирала никакви приходи през шестте месеца на 2021 година, като в същото време е навъртяла 400 хил. лева разходи, предимно за персонал. Това показва публикуваният преди дни доклад на Министерството на финансите за касовото изпълнение на държавния бюджет към полугодието. 

"Държавно предприятие ДПК няма планирани собствени приходи по бюджета си за 2021 г. За първото полугодие на 2021 г. ДП ДПК не е отчело приходи, помощи и дарения. За отчетния период разходите на ДП ДПК са в размер на 0,4 млн. лв. при уточнен план 34,1 млн. лв. Отчетените разходи са основно за: персонал – 0,3 млн. лв; издръжка – 0,07 млн. лв. и капиталови разходи в размер на 0,04 млн. лева", се казва в доклада на финансовото министерство.

Ще припомним, че "Държавна петролна компания" беше създадена по предложение последното редовно правителство начело с Бойко Борисов. Идеята бе компанията да е участник на пазара на горива, предлагайки по-ниски цени, както и да управлява държавните петролни бази. 

Първоначалните планове бяха държавното дружество да започне дейност в края на 2020 г. с бюджет 50 млн. лв., а през следващите две години да разполага с по 30 млн. лв. годишно.

Оказа се обаче, че компанията е започнала дейност през март 2021 г. с назначаването на ръководство. В месеците след това работата й е силно ограничена - държавни бензиностанции така и не бяха създадени, а дейността й бе сведена до поддръжка и ремонт на държавните петролни бази, до плащане за външно съхранение на запасите и застраховките на нефта.

Това логично доведе до призиви за нейното закриване. В 46-ия парламент законопроект в тази посока бе внесен от "Демократична България", но до приемането му така и не се стигна поради късия живот на това Народно събрание.

Публична подкрепа за такива действия изказа бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков. В отговор на парламентарно питане Петков уточни, че компанията не е започнала да изпълнява дори основната си задача - към края на август все още не бяха прехвърлени  петролните бази, които дружеството трябваше да получи от Държавния резерв и да стопанисва.

"В този смисъл е трудна оценката за ефективността от съществуване на компанията, т.е. постигнатия резултат спрямо поставената цел. Моята лична оценката за целесъобразност е, че съществуването на компанията не уместен вариант, за да се постигне оптимизиране на дейностите по създаване и управление на всички резерви и запаси от нефт и нефтопродукти и да се гарантира устойчивото им поддържане за целите на държавата и в изпълнение на европейското законодателство", написа ексминистърът на икономиката в отговора си до депутатите.

В началото на септември служебното правителство реши да отложи за след 1 януари 2022 г. предаването на триетажна сграда на централната столична улица "Славянска" за нуждите на все още неработещата "Държавна петролна компания".

Facebook logo
Бъдете с нас и във