Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавната фирма "Автомагистрали" работи по седем големи проекта

Държавната фирма "Автомагистрали" има седем действащи договора с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), които са сключени след проведени процедури за възлагане на обществени поръчки. Сред тях са договорите за доизграждане на автомагистрала "Хемус" и модернизация на участъка от Макреш до Монтана от пътя "Видин -Ботевград". Това съобщава министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в писмен отговор на депутатски въпрос.

Дружеството изпълнява също поддръжката на участъци от магистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма". "Автомагистрали" има и договор за укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от геодинамични процеси и явления.

Всички възложени на държавната фирма обекти са на различен етап на изпълнение, което дава възможност за добро планиране и за срочно и качествено извършване на дейностите, посочва министърът, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Средната цена за изграждане на километър път по възложените проекти варира от 10 058 539,49 лв. с ДДС до 16 460 717,70 лв. с ДДС. От отговора става известно, че това се дължи на вида и сложността на обектите.

"Проектите/обектите, които са предмет на договор между АПИ и фирма изпълнител за поддържане, ремонт или строителство, се възлагат за изпълнение след наличието на одобрена техническа документация, изготвена въз основа на видовете дейности за подобряване на експлоатационните качества на съответната инфраструктура или нейното изграждане, която може да бъде автомагистрален участък, първокласна, второкласна или третокласна отсечка, мостово съоръжение, тунелна тръба, свлачище и т.н.", се казва в отговора на министър Аврамова.

Министърът добавя, че за определяне на видовете дейности се извършва предварително обследване, проучвателно-проектантски работи, а при строителството на големи инфраструктурни проекти - изработването и на идеен проект, като целта е да се постигне ясен финансов и времеви разчет за реализация на обекта, който освен линейна инфраструктура, може да включва и редица инженерни мрежи, както и други технически особености. В зависимост от всички тези фактори се определя средната стойност на километър път за изграждане, ремонт или поддръжка.

Към момента с цел обезпечаване на процеса по проектиране и строителство "Автомагистрали" има сключени 405 договора с партньори - контрагенти и 60 договора с клиенти за доставка на материали и наем на механизация, които са с различен срок на действие. Сключените договори имат характера на рамкови споразумения. 

АПИ сключва отделни договори за авторски надзор, строителен надзор и археология по реда на Закона за обществените поръчки, се напомня в отговора на министъра. Що се отнася до възлаганите външни услуги от "Автомагистрали", то за тях се сключват договори след провеждане на процедури, съобразени с приложимото законодателство в областта. 

В заключение министърът отбелязва, че "Автомагистрали"  е търговско дружество със 100 процента участие на държавата в капитала. Екипът успешно се справя с дейностите по планиране, проектиране и изграждане както на нови пътни участъци, така и с поддръжката и ремонта на съществуващите, посочва министър Аврамова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във