Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Държавна структура ще се грижи за язовирите

Десетилетия на безхаберие и имитация на поддръжка на язовирите у нас доведоха до драматичните, но не и изненадващи констатации за "тежкото състояние" на язовирите у нас. Съвсем официално министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че 150 язовира в страната са далеч от критериите за сигурност. Тази бройка обаче съвсем не е окончателна, тъй като тя отразява само първоначалната информация, дадена от Държавна агенция по метеорология и технически надзор, която трябваше да подготви пълен анализ за състоянието на водоемите у нас. Това е причината, поради която правителството  спешно  започна до готви законови промени, свързани със собствеността на язовирите. В тях ще залегне възможността част от общинските водоеми да  станат държавни, тъй като кметствата очевидно не са в състояние да се грижат за тях.

Ще бъде създадено държавно предприятие, под чието управление  ще се прехвърли собствеността на всички общински язовири, които кметствата не могат да  управляват  поради липса на средства. Новото търговско дружество, което по всяка вероятност ще бъде под шапката на Министерството на икономиката,  ще се занимава с поддръжката на язовирните стени и на санитарно-охранителните зони. Що се отнася до финансирането на тази нова държавна структура, очевидно нещата в тази посока не са съвсем ясни. На този етап все още няма готови разчети дори за средствата, които са необходими за поддръжката на язовирите, които ще бъдат прехвърлени в новото дружество, тъй като не е ясно точно колко язовира ще бъдат прехвърлени към държавата. Като се вземе  предвид, че само за язовир "Бели Искър"   ще са нужни между 30 и 60 млн. лв., можем да си представим какво финансиране трябва да бъде осигурено за всички останали.

Обсъжда се и идеята всички оператори на хидротехническите съоръжения да правят отчисления, които да отиват в специален фонд за поддръжка на язовирите. Обмисля се и вариант определен процент от наемите  също да попълват този фонд. Това, разбира се, е въпрос на бъдеще, но засега очевидно новата административна структура ще трябва да  разчита основно на средства от държавния бюджет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във