Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата започва раздаването на грантове до 450 000 лв. за автобусните превозвачи

Aвтобусните превозвачи ще имат възможност от сряда (21 октомври) да кандидатстват по мярката за финансова подкрепа. Крайният срок за подаване на заявленията е до 10 ноември.

Заявленията се подават изцяло по електронен път чрез ИСУН 2020. Минималният размер на средствата, които ще се отпускат е 3 000 лв., а максималният е 450 000 лв. безвъзмездна финансова помощ, като разпределянето ще бъде на база оборотите на фирмите. Условието е да са имали 8% оборот за миналата година.

По изчисления на министъра на транспорта около 1500 са фирмите в сектора, които могат да се възползват от мярката през следващите един-два месеца

Държавата отпуска общо 30 млн. лв. по грантовата схема. Средствата са от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност".

Според доклад на Международния съюз за автомобилен транспорт пандемията от коронавирус е засегнала най-вече пътническия транспорт в Европа, като автобусните компании на континента, осигуряващи превоз на туристи, са загубили 82% от доходите си.

На първо място по загуби е България, следвана от Испания, Швеция и Великобритания. Във Великобритания обемът на автобусните превози е намалял със 73%, в Германия – с 53, във Франция – с 59%, в Испания – с 90%, в Белгия – с 40%, а в България – с 92 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във