Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата захранва автобусните превозвачи с 30 млн. лeвa

Държавата ще подпомогне транспортния бранш с 30 млн. лв. безвъзмездно финансиране.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на икономиката Лъчезар Борисов подписаха в петък (2 октомври) договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедурата „Подкрепа за малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19.

„Транспортът е един от най-засегнатите икономически сектори от пандемията. Продължава нашата работа за реализирането на антикризисните мерки по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Съвсем скоро 173 млн. лв. ще бъдат налични за компаниите. 140 млн. лв. вече са налични през Българската банка за развитие, включително и за компании от сектор „Транспорт“, каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Малките фирми ще могат да получат между 3000 и 450 000 лв., а условието да са имали 8% оборот за миналата година. Около 1500 са фирмите в сектора, които могат да се възползват от мярката през следващите един-два месеца. Кандидатстването ще е по облечена процедура.

„През последните месеци от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ бяха пренасочени към Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 193 млн. лв. за подпомагане на микро, малки и средни предприятия. Проведохме необходимите разговори с Европейската комисия и получихме нотифициране на конкретна мярка, чрез която ще се отпуснат 30 млн. лв. за осигуряване на оперативен капитал за автобусните превозвачи. МТИТС е бенефициент на безвъзмездната помощ и ще администрира предоставянето на средствата. За да ускорим реализирането на този процес и средствата да достигнат максимално бързо до автобусните превозвачи, кандидатите няма да бъдат оценявани, а само ще се разглеждат по допустимост“, заяви министър Росен Желязков. По думите му, предприятията в сектора са 1485, като не по-малко от 1000 ще се възползват от мярката през следващите един до два месеца.

Според доклад на Международния съюз за автомобилен транспорт пандемията от коронавирус е засегнала най-вече пътническия транспорт в Европа, като автобусните компании на континента, осигуряващи превоз на туристи, са загубили 82% от доходите си.

На първо място по загуби е България, следвана от Испания, Швеция и Великобритания. Във Великобритания обемът на автобусните превози е намалял със 73%, в Германия – с 53, във Франция – с 59%, в Испания – с 90%, в Белгия – с 40%, а в България – с 92 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във