Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата захрани с 41 млн. лв. строителството на газовата връзка с Гърция

През май премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас направиха първа копка на интерконектора

Проектната компания "Ай Си Джи Би" (ICGB) получи 41.46 млн. лв. от "Български Енергиен Холдинг" за строителството на газовата връзка между България и Гърция. От БЕХ разясняват, че чрез паричната вноска ще бъде увеличен капиталът на българо-гръцкото съвместно дружество. 

Тръбопроводът ще е с дължина 182 км между гръцкия град Комотини и Стара Загора. Той е проектиран за транспортирането на 3 млрд. куб. м природен газ годишно, като на един по-късен етап капацитетът му може да се увеличи до 5 млрд. куб. м и да се създаде възможност за обратен пренос от България към Гърция. Като начало идеята е по него да се транспортират 1 млрд. куб. м азербайджански природен газ годишно от находището "Шах Дениз". Правителството обаче обещава внос и на американски втечнен газ, както и от точки като Катар, Алжир, Израел и Египет. 

Изпълнител на дейностите по изграждането му е гръцката компания J&P AVAX. Доставчик на тръбите отново е гръцка фирма - Corinth Pipeworks Industry S.A., която спечели договора на стойност 58.3 млн. евро.

Общата стойност на проекта е почти 470 млн. лева. През декември 2018 г. с решение на Министерския съвет бяха отпуснати 76.2 млн. лв., като месец по-рано Еврокомисията утвърди схемата за финансиране. Акционерите на съвместното българо-гръцко дружество ICGB участват общо с 46 млн. евро, 45 млн. евро идват от Европейската енергийна програма за възстановяване, а  Европейската инвестиционна банка предостави заем от 110 млн. евро на "Българския енергиен холдинг".

Facebook logo
Бъдете с нас и във