Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата влиза в бизнеса с горива със 100 бензиностации и собствени данъчни складове

Правителството одобри законопроекта за създаване на Държавна петролна компания и го изпрати за гласуване в Народното събрание. Основната цел на компанията ще бъде да поеме всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. Освен това обаче плановете са да бъде създаде верига от нови бази и бензиностанции. Според "Дондуков 1" това ще се подобри конкуренцията на пазара на горива в страната и ще бъде в полза и на крайните потребители, защото ще се увеличи броят на данъчните складове в сектора на горивата.

За лицензирането на данъчните складове бъдещата "Държавна петролна компания" ще минава по стандартната процедура, валидна за всички компании в сектора. На това поле държавното дружество ще се конкурира с "Лукойл". В законопроекта е записано, че тези данъчни складове ще могат да се ползват от доставчиците на горива при недискриминационни условия и при спазване на принципа на неутралност.

Министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че 91% от всички данъчни складове са собственост на само 6 оператора, като един от тях притежава над 78%

Според Горанов държавата ще се конкурира с частните компании и ценово. "Смятаме, че ако държавните бензиностанции ценообразуват разумно, ще предоставят цена, подобна на останалите, или по-добра", обясни Горанов. 

По думите му участвайки на този пазар, държавата щяла да покаже действителната цена, при минимални надценки, на която могат да бъдат продавани горивата на територията на България. "Фактът, че има бензиностанции, които могат да продават на 50-60 стотинки по-ниска цена, ни провокира", обобщи Горанов. 

Държавните бензиностанции ще са 100 на брой първоначално. Те ще бъдат изградени в населени места, където големите вериги не изграждат обекти, както и на първокласните пътища и магистрали.

"Не считаме, че изграждането на бензиностанции ще става със средства от държавния бюджет, ще се търси собствено финансиране", допълни министърът на икономиката Емил Караниколов, който ще бъде принципал на новото държавно дружество. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във