Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата увеличава акционерното си участие в "София Тех Парк"

Правителството одобри решение за увеличаване акционерното участие на държавата в капитала на "София Тех Парк" чрез парична вноска на обща стойност 3 812 800 лева.

Средствата от увеличението на капитала ще се използват целево за покриване на съответните "общи разходи за собственост", включващи експлоатационните разходи, включително поддръжката за 2021 г. на придобития през 2020 г. суперкомпютър, съобщават от правителствената пресслужба.

Кабинетът одобри и промени по бюджета на Министерството на икономиката за 2021 г. за допълнителни плащания в частта на финансирането на бюджетното салдо за сметка на централния бюджет. 

Българският суперкомютър "Discoverer", който работи в "София Тех Парк", е класиран на 91-во място в световната класация на високопроизводителни машини - TOP 500, обяви на пресконференция Петър Статев, председател на Надзорния съвет на "София Тех Парк".
Машината е с изчислителна мощ от 4,5 петафлопа и върхова производителност 6 петафлопа. Петафлоп е хиляда трилиона, или един квадрилион, операции в секунда.

Суперкомютърът от световната класа е резултат от усилена екипна работа. С него, това което се прави за 365 дни, сега може да стане за 20 дни. Правим така, че възможностите на компютъра да са полезни на нашата индустрия и таланти, каза еврокомисарят Мария Габриел. Тази среща е доказателство, че България е дигитален и иновационен център в Европа, добави тя. Благодаря на правителствата на България за подкрепата на проекта - още през 2018 година правителството, с премиер Борисов, ни подкрепи, сега на тази церемония също има представители на правителството, посочи Габриел, цитирана от БТА.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във