Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата търси възможности за инвестиции в космическия сектор

Работим активно за повишаване на иновативността и конкурентоспособността на българската индустрия, както и подобряване на осведомеността относно космическите програми и данните, които те предоставят чрез платформите си. Космическите данни и приложения с висока добавена стойност, съчетани с бързото развитие на иновациите и цифровата икономика, могат да предложат огромни ползи за публичния сектор, да подпомогнат постигането на национални приоритети, както и да развият потенциала на малкия и среден бизнес и стартиращите предприятия. Това каза зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова по време на среща с изпълнителния директор на Европейската агенция за глобални навигационни спътникови системи (GSA) Паскал Клодел, който е на посещение в България.

Целта на посещението е обсъждане на възможностите произтичащи от европейските космически програми – „ЕГНОС“ и „Галилео“ в подкрепа на българската икономика, както и укрепване на сътрудничеството между GSA и България. На срещата присъстваха представители на GSA и българските институции Държавна агенция национална сигурност, Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта, Министерство на регионалното развитие, Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", МОСВ, Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“, Държавно предприятия „Ръководство на въздушното движение“.

"Търсят се начини за подобряване на иновационното представяне на българските фирми чрез нови възможности за инвестиции в космическия сектор в България. Европейските политики стават все по-интегрирани с космическите технологии, а приложенията на „Галилео“ играят ключова роля в развитието на важни сектори като авиацията, железопътния, автомобилния и морския, селското стопанство, критичната инфраструктура, сигурността, управление при кризисни ситуации“, подчерта Иванова. 

Според нея е необходимо  да се гарантира бъдещият успех на програмите „Галилео“, „ЕГНОС“ и „Коперник“ и дългосрочните инвестиции.

По време на срещата беше обсъдено по-активното включване на българския бизнес към космическите програми на ЕС, както и идентифицирането на космически дейности, релевантни за България, включително участието в бъдещ консорциум, обединяващ държавите-членки на ЕС с капацитет за развитие в космическия сектор.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във