Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата търси подизпълнител за разпространението на вестниците

Държавата ще търси подизпълнител за разпространението на печатни издания. Ще бъде обявена обществена поръчка за подизпълнител за транспортирането на печатните издания, стана ясно от телевизионно интервю на транспортния министър Росен Желязков. 

Български пощи вече разпространява печатните издания, след решението на Lafka да се оттегли след спирането на частните лотарии.

"Считано от 1 март Български пощи се оказаха единственият национален дистрибутор и транспортьор на периодика. Причините са без значение, важен е фактът и резултатът от това", каза пред БНТ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

От понеделник националното разпространение се извършва в партньорство с регионални дистрибутори. Български пощи осъществява основната транспортна и логистична дейност в страната. Първите два дни са спокойни, няма населено място без печатно издание.

На срещата с издателите министърът е обяснил, че желанието на държавата е в две посоки. Първо - да няма стрес в този преход, второ - да се намерят насърчителните елементи, които да подпомогнат дейността по издаване на печатни издания и възможността да достигнат до читателите.

"Трябва всеки един наш сънародник да има възможността да бъде добре информиран затова и държавата влиза в този елемент", посочи Желязков. 

Ще се работи за косвена подкрепа чрез намаляване размера на отстъпката, която издателите предоставят. От една страна се цели да не се увеличават цените на печатните издания, от друга - да се даде възможност на издателите да предоставят едно по-качествено съдържание и форма.

Колко ще струва ще стане ясно до месец-два когато се види потоците на приходи и разходи, обясни Желязков. Прогнозите зависят от размера на отстъпката и отношенията с регионалните производители.

"Това са вид услуги, които, ако не бъдат подпомогнати от държавата, независимо дали към публичен или към частен субект, не биха издържали на конкретните пазарни условия или биха били изкривени от такива", подчерта той. 

До 15 милиона евро на годишна база могат да бъдат реализирани, но в случая ще бъдат много по-малко, обясни Желязков .

По думите му в момента обектите за разпространение на печатния издания са около 300, а  до края на другата седмица вече ще бъдат повече от 700.

Министърът обясни, че финансовото състояние на Български пощи трябва да се гледа през призмата на ангажиментите, които имат. От една страна те са исторически оператор при универсалната пощенска услуга, за което получават компенсация от държавата. Български пощи в момента разполагат с реален паричен ресурс. От друга страна Български пощи предоставят пенсиите, за което също получават необходимата подкрепа от държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във