Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата спасява автобусните превозвачи с 30 млн. лева

Министрите Николина Ангелкова, Росен Желязков и Деница Сачева

Работим по осигуряването на 30 млн. лв. от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за автобусния сектор. Това обяви транспортният министър Росен Желязков след днешната кръгла маса, организирана от автобусния бранш.

"Вкрая на миналата седмица, заедно с вицепремиера Томислав Дончев и в диалог с Европейската комисия, Бе уточнявана мярка, насочена към автобусните превозвачи. Тя предвижда да бъдат целево прехвърлени 30 млн. лв. от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ към ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Тази нова мярка е грантово подпомагане и ще бъде достъпна за автобусните превозвачи. За да се финализира мярката Европейската комисия е изискала от българската страна да мотивира значимостта на този сектор, както и необходимостта от нарочна целева подкрепа, за което ще разчитаме и на помощ от бранша“,  обясни Желязков.

Министърът заяви, че Българската агенция за експортно застраховане ще поеме голяма част от обезпечението по оставащите 20% от отпусканите кредити от Българска банка за развитие. „Това на практика означава, че кредитите за ликвидност ще бъдат почти 100% обезпечени, за което благодаря на Българската агенция за експортно застраховане и на Българска банка за развитие“, посочи Росен Желязков. Субсидиите и компенсациите, които се изплащат от държавата към автобусните превозвачи, няма да бъдат намалявани и ще бъдат изплащани своевременно.

„По отношение на законодателните мерки, предстои заседание на транспортната комисия в Народното събрание. Вярвам че народните представители ще се справят с достойнство към очакванията на бранша“, каза още министърът. Той обяви, че срокът за доказване на финансова стабилност от фирмите е удължен с три месеца.

„Много сериозно внимание обръщаме и на ограничаването на вредното влияние на сивия сектор в автобусните превози. От днес започват комплексни проверки между Агенция „Автомобилна администрация“, МВР и НАП в районите на ГКПП-тата за контрол на превозите на туристи и лица от нелицензирани превозвачи. Такива проверки ще се извършват и на летище София и на други места във вътрешността на страната. В ход е и процесът по приемането на промени в Закона за автомобилните превози, където тази тема е застъпена, като се работи и по инкриминирането на тази дейност“, отбеляза Росен Желязков.

Според социалната министърка Деница Сачева работодателите ще могат да кандидатстват едновременно за мярката 60/40, както и за мярката за изплащане на субсидии от 290 лв. към работната заплата на служителите, което комбинирано образува вариацията 80/20. Все още се чака одобрение от ЕК тази схема да може да се приложи и за целия сектор туризъм. Най-вероятно ще отпадне и задължението за платени данъци, но те ще трябва да бъдат декларирани, както и ще остане изискването за платени данъци към 1 януари 2020 година. Секторът изрази притеснения относно изискването работодателите да задържат работните места за срока, в който са получили обезщетение, тъй като заетостта е сезонна.

Министърката на туризма Николина Ангелкова "откри топлата вода", заявявайки, че ни чака тежък летен сезон. 

„Изключително съм благодарна, че в тази толкова тежка ситуация за сектор „Туризъм” и за сектор „Транспорт”, които са неразривно свързани, ние обединяваме усилия, за да намерим баланса и правилите решения, както и до момента сме го правили - в режим на диалог”, посочи Ангелкова, от която "правилните решения" се чакат отдавна. 

По-рано през деня туроператори, екскурзоводи, хотелиери и автобусни превозвачи излязоха на протест с настояване спешно да бъдат изготвени правила за работата им за предстоящия туристически сезон. Те настояват и за финансова помощ, за да не фалират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във