Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата си поиска летищата в Русе и Равнец

Това ще позволи да бъдат менажирани от летищен оператор със 100% държавно участие и без да се налагат промени в законите, коментират от министерството.

Министерството на транспорта и съобщенията изпрати писма до кметовете на Русе и Бургас с искане да предприемат действия по прехвърляне на собствеността на "Летище Русе" и "Летище Равнец" към структурата на ведомството.

Това е част от целенасочената политиката за възстановяване на дейността на малките регионални летища, допълват от министерството.

Министър Събев предлага летищата да станат държавна собственост по смисъла на чл. 43 б от Закона за гражданското въздухоплаване. Това ще позволи да бъдат менажирани от летищен оператор със 100% държавно участие и без да се налагат промени в законите.

Така "Летище Русе" ще възстанови по най-бърз начин дейността си на гражданско летище, а "Летище Равнец" ще се превърне в карго терминал, който да обслужва логистичните центрове и товарния транспорт в Бургас, са мотивите на транспортното министерство.

"Летище Русе" е гражданско летище за вътрешен и международен транспорт. Разположено е на 20 км от град Русе в близост до село Щръклево. От декември 2016 година има лиценз за летателна площадка за малки самолети. Намира се на 177 км от третото най-натоварено летище в България - „Летище Варна“ и на 116 км от „Летище Горна Оряховица“. „Летище Русе“ инфраструктурно е с възможност да обслужва товарни самолети, бизнес самолети и хеликоптери, граждански полети, селскостопански летателни средства, противопожарни самолети и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във