Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДЪРЖАВАТА ЩЕ ТЪРСИ КАДРИ ОТ СТУДЕНТСКАТА СКАМЕЙКА

Държавната администрация ще може да наема току-що завършили студенти, като за целта веднъж годишно ще се провежда национален конкурс. Този подход за търсене на нови кадри бе заложен в одобрения от правителството проект за изменение на Закона за държавния служител.
Друга новост при назначенията на нови чиновници е въвеждането на т. нар. листа на чакащите. Тя ще важи в продължение на една година след провеждането на конкурса и в нея ще попадат кандидатите, класирани на второ и трето място. При отказ или скорошно напускане на спечелилия кандидат ведомствата ще могат да наемат хора от резервния списък.
Ще бъде усъвършенствана и системата за обучение на служителите, което включва увеличаване на средствата за обучение от фонд Работна заплата до две на сто Сега те са 0.8 на сто. Предвижда се и укрепване на Института по публична администрация и европейска интеграция без увеличаване на разходите на щатните бройки от 24 души, съобщи министърът на държавната администрация Николай Василев.
С промените в закона се въвежда също така принципът на мобилност на държавните служители. Така определени чиновници ще могат да бъдат прехвърляни от една структура в друга без провеждането на конкурси. Достатъчно ще е само постигането на съгласие между съответните ръководства.
Кабинетът одобри и изменения в Закона за администрацията, които определят по-детайлно компетенциите на политическите кабинети на министрите. Подобна препоръка се съдържаше в Мониторинговия доклад на Европейската комисия за готовността ни за членство в ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във