Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата ще съди "Трейс груп холд"

Държавата може да си търси правата по съдебен ред, обяви строителният министър Николай Нанков по повод автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 16 души и мнозина бяха тежко ранени. 

"Според договора всички констатирани дефекти трябва да бъдат отстранени за сметка на изпълнителя. Пътят е приет без никаква забележка от 20-членна приемателна комисия. Дефектите е трябвало да бъдат отстранени до 15 август. Колегите от АПИ са били уведомени на 19 август, че предписанията не са направени", обясни Нанков след появилите се мнения, че некачествен ремонт е причината за трагедията. 

От строителната фирма "Трейс груп холд" заявиха в своя позиция, че: "През периода на приключване на дейностите от наша страна и издаване на Акт 16 пътят е експлоатиран за нуждите на населението от възложителя. Рехабилитацията е осъществена, без да бъде спирано движението по тежкото трасе. Как е поддържан пътят до издаване на акт 16 и в периода след това, ние не можем да вземем отношение. АПИ избира фирма, която да осъществява тази задача."

Пред БНР шефът на компанията коментира също така, че: "Проектът за изпълнение е одобрен въз основа на заданието. Цялата техническа спецификация е одобрена от агенция "Пътна инфраструктура", включително типа на използвания асфалт и цената му. Обектът е втори клас и не е предвиден да носи максимално натоварване"

Министър Нанков на свой ред обеща, че всички длъжностни лица ще понесат своята отговорност. 

"Защо е предписан този асфалт и приет по този начин е работа на процесуално-следствените органи да установят причината за това. Ние ще окажем пълно съдействие", посочи Нанков и допълни, че в страната има 48 подобни участъка, които правят аквапланинг. Те се ремонтират приоритетно.

Директорът на пътната агенция Светослав Глосов съобщи, че АПИ е изпратила пет писма на фирмата за отстраняване на дефектите по пътя. Оглед е направен и тогава фирмата е получила указания да отстрани дефектите до 15 август, което не е станало, се разбра от изказването му. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във