Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата ще спира обезлюдяването на малките населени места

Наша основна задача е да спрем обезлюдяването и да създадем добри условия за живот и в по-малките населени места. Да подобрим свързаността и възможностите за мобилност на населението. Това каза регионалният министър Петя Аврамова при откриването на Международната архитектурна конференция SHARE Sofia.

„Предизвикателство пред всички, ангажирани в инвестиционния процес, е свръхурбанизацията и това се вижда не само в България. Към големите градове на Европа – както към София, продължават да прииждат все повече хора. Според официалната статистика 73,7 % от българите живеят в големите градове. В шест града с над 100 хил. души е съсредоточено 34,4% от населението на страната или малко над една трета от всички българи. Планирането на развитието на градовете трябва да бъде така, че териториите да бъдат полифункционални, като в тях да има едновременно жилища, офис площи и сгради за свободното време", обясни Аврамова.

Министърът подчерта, че в страната се наблюдава стабилен растеж в строителството, като със средства от републиканския бюджет или по линия на европейската солидарност се обновяват градовете, подобряват се социалната и образователната инфраструктура, както и енергийната ефективност на хиляди обществени и частни сгради. Това открива нови, по-широки  хоризонти пред всички участници в инвестиционния процес – проектанти, архитекти, строители.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във