Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата ще си търси 2 млн. лв. от застрахователите на "Вера су"

Българската държава е направила разходи в размер на 2 милиона лева за операцията по спасяване на товарния кораб Vera Su и тази сума ще бъде предявена следващата седмица към застрахователите на плавателния съд, обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев.

Корабът е преместен в кораборемонтния завод „Терем“, за да може да бъде „закърпен“ и после поставен на кей, защото към момента генерира допълнителни разходи по източването на вода от него всеки ден, каза още министърът.

Собственикът се отказва от плавателния съд, но ние искаме писмено потвърждение за това, посочи министър Алексиев. Има процедури, които трябва да се извървят. Това е правен въпрос, но сме предприели стъпки, за да придобием собствеността върху плавателния съд“, допълни той. От там нататък продажбата на кораба е допълнителна гаранция, че всички разходи на държавата ще бъдат покрити.

На 26 октомври корабът "Вера су" бе изтеглен от скалите край Камен бряг, където престоя 36 дни. Операцията стана възможна, след като беше освободен и от последното количество от товара. В продължилата седем часа акция участваха три влекача. 

Наблюдаващите екипи на екоминистерството работиха в продължение на месец при непрекъснат режим за проследяване на състоянието на водите в Черно море. Предстои то да предостави обобщена информация за въздействието на аварията върху района на Защитена местност "Яйлата".

След успешната акция от държавните институции обявиха, че ще се инициират обсъждания как страната да се снабди с техника за реакция в подобни ситуации. Ще се работи и за преразглеждане на плавателните пътища, за да не са толкова близо до брега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във