Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата ще подпомогне „Язаки“ с близо 2 милиона лева

Министерският съвет одобри на днешното си заседание проект на договор между България и „Язаки България“ ЕООД. Договорът е за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за частично възстановяване на направените от инвеститора задължителни осигурителни и здравни вноски за работниците и служителите, заели новите работни места, свързани с осъществяването на сертифициран инвестиционен проект по Закона за насърчаване на инвестициите. Възстановяват се разходи на работодателя за период до 12 месеца от разкриването на съответното работно място. Финансова помощ е в размер до 1 913 195 лв.

Инвестиционният проект, за който е издаден сертификат за приоритетен инвестиционен проект е за изграждане на завод за производство на електрически инсталации за вграждане в автомобили Мерцедес клас-А и клас-Б на Даймлер. Проектът се реализира в землището на с. Крепост, община Димитровград, област Хасково. Инвестицията е на стойност над 35 млн. лв. и предвижда разкриването на 1007 нови работни места. С договора, инвеститорът поема ангажимент да поддържа заетостта по тези проекти за срок от най-малко пет години. 

Производителят на автомобилни кабели и инсталации "Язаки" бе принуден да намали временно работата в заводите си в Димитровград, и Сливен, а в Ямбол в края на март. Причините бяха няколко - разпространение на коронавируса, въведените местни и националните здравни разпоредби и мерки за безопасност, както и спирането на производството на автомобили от страна на много клиенти на компанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във