Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата ще подпомага с 6200 евро покупката на електромобил

По Оперативна програма "Околна среда" за следващия програмен период ще има възможност да се дофинансира с 6200 евро закупуването на нов електрически автомобил при извеждане от експлоатация на стар автомобил. Това обяви в Горна Оряховица екоминистърът Борислав Сандов. Той уточни, че в Плана за възстановяване и устойчивост също е заложена реформа, свързана с преминаването към електромобили. От министерството предвиждат мярка за подпомагане на общините при закупуването на специализирани автомобили с електрическо захранване.

Министърът посочи, че за следващия програмен период са предвидени над 400 милиона лева за опазване на чистотата на атмосферния въздух и прилагането на европейските стандарти. Предвижда се изготвяне на списък с препоръки към общините за качеството на въздуха, за да могат те по-лесно да кандидатстват в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, където са отделени 47 милиона лева за екологични проекти. Средствата ще бъдат одобрени на заседание на Министерския съвет следващата седмица.

В Горна Оряховица министър Сандов, заедно с кмета Добромир Добрев и директора на Регионална инспекция по околната среда и водите Цонка Христова, обяви за защитени три вековни дървета. Трите ясена се намират на ул. "Свети Княз Борис Първи", възрастта им е над 120 години, а обиколките на стволовете са около четири метра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във