Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата ще подкрепя мащабен строителен проект на "Минстрой"

Държавата ще подпише Меморандум за разбирателство с компанията „Минстрой Пропъртис" ЕООД за изпълнение на приоритетния инвестиционен проект „Многофункционална Сграда NV TOWER". На заседанието си на 22 декември правителството е одобрило проекта на меморандума, който предвижда създаване на междуведомствена работна група "за осигуряване на институционална подкрепа при изпълнение на проекта".

Предвижда се изграждане на многофункционална сграда, разположена в „Студентски град, с разгърната застроена площ от 46 551 кв. м., собственост на заявителя „Минстрой Пропъртис" ЕООД. Размерът на инвестицията е 102 млн. лв. Очакваният брой новооткрити работни места, пряко свързани с проекта е 150, съобщават от "Дондуков 1".

В сайта на холдинга проектът е поместен в секцията "офис сгради". Уточнено е обаче, че сградата предлага първокласни офисни пространства, луксозни жилища и голям набор от обществени функции: заведения за хранене, търговски обекти, уелнес и спортен център, покривни градини и озеленени тераси. Сградата е на 21 етажа, като офисната част е развита между етажи 4-ти и 17-ти. Етажи от 18-ти до 21-ви, включително, са проектирани като жилищни. В трите подземни нива са разположени 268 паркоместа.

Още на 12 септември 2018 г. беше направена първа копка на NV Tower. Сградата е разположена в атрактивна зона в югоизточната част на София, на бул.”Г.М.Димиров” в близост до кръстовището с бул.”Драган Цанков”. 

Проектант е фирмата "A&A Архитекти". Архитектурното бюро "A&A Архитекти" нашумя покрай казуса с проекта за ваканционен комплекс в местността "Алепу" край Созопол, представян като "подпорна стена".

"Минстрой" и Николай Вълканов

„Минстрой Пропъртис" е част от едноименния холдинг, управляван от Николай Вълканов. Вълканов е и заместник-председател на работодателската организация КРИБ. 

"Минстрой Холдинг" притежава концесии за експлоатация на девет находища на метални минерални суровини – руди на олово и цинк, от които седем в Родопския руден басейн и две находища в Северна Македония - „Злетово“ (Община Пробиштип) и „Тораница“ (Община Крива Паланка).

Четири напълно модернизирани Обогатителни фабрики и четири Съоръжения за депониране на минни отпадъци (хвостохранилища), които са част от минно-добивните и преработвателни комплекси на рудниците в България и Северна Македония също са собственост на холдинга

Холдингът е финансирал, изградил и управлява собствени мощности за добив на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, главно фотоволтаични  и малки водноелектрически централи с обща мощност над 50 MW.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във