Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата ще подкрепи туристическия сектор с 30 млн. лв.

Одобрени за финансиране са 2220 заявления за подкрепа на фирми от туристическия сектор на обща стойност 30 млн. лв., съобщиха от министерството. Мярката представлява схема за държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на COVID-19. Кандидатстването и оценяването на заявления за получаването на помощ се осъществи в Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ).

Безвъзмездните средства се предоставят еднократно и се разпределят на пропорционален принцип спрямо броя на подадените и допуснати до разглеждане заявления за подпомагане и реализирания оборот без ДДС през 2019 година. Но индивидуалният максимален размер на помощта за допустимите кандидати не може да надвишава 20% от този оборот.

Общият брой на кандидатите, подали заявления по схемата в рамките на установения срок, е 2799. Безвъзмездната финансова помощ, която всяко едно предприятие получава, е в размер на 1.14% от реализирания оборот за 2019-а. Средствата ще бъдат преведени по банков път в рамките на първата седмица на 2022 година, уточняват от Министерството на туризма.

Зимните ни курорти са пълни

Записванията вървят добре, като интерес към зимните ни курорти има както от български, така и от чуждестранни туристи, заяви министърът на туризма Христо Проданов. Оптимист съм за предстоящия зимен сезон. Два са основните критерия да бъде успешен – първият е да има много сняг, а вторият - да има много туристи.

Българските туристи винаги са приоритет за страната и са голямо перо както в летния, така и в зимния туризъм. Голямо предимство за туристическия бизнес е, че пари, изработени по света, да бъдат похарчени в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във