Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата ще отпусне още 5 милиона лева в помощ на свободните артисти

"Отварят се всичките музеи и галерии. Разрешава се работата на театри и кина. Това за нас са добри новини и знак, че животът възвръща нормалния си ритъм." Това заяви министърът на културата Боил Банов на брифинг в Министерския съвет. Той обяви, че държавата ще въведе нови мерки за подпомагане на хората на изкуството.

"Археолозите са пуснати. Парите за киното са съхранени и подготвени. Във всички сектори няма нито един ощетен. Допълнително разписахме една мярка в Министерство на културата, където заделихме 2,5 млн. лв. за най-засегнатите творци - тези на свободна практика. На тях ще бъдат дадени 3 минимални работни заплати, заедно с осигуровките. Изтече срокът за подаване на документи по тази мярка. Заявленията са над 1000, утре ще бъде обявено на кого ще бъдат отпуснати средства", каза още Банов.

Той подчерта, че сега се преминава към мерки за укрепване на целия сектор.

Министърът на културата посочи, че терминът "свободен артист" е европейски. В него се включват актьори, режисьори, певци, танцьори, всички, работещи в сферата на артистите.

"За да е по-прегледно вече ще ги наричам творци", отбеляза той.

"След разговори с премиера се взе решение за една подкрепа от още 5 милиона лева. Ние пускаме програмите, за да може да се работи по тях. Те са за създаване на нови театрални постановки, за нови музикални клипови, нови танцови спектакли и една нова програма - проекти в областта на визуалните изкуства", съобщи ресорният министър.

За всяка от тези 4 програми ще бъдат отпуснати по 500 000 лв. Общо се отпускат 2,2 млн. лв. за фонд "Култура", освен това ще бъдат заделени и 700 000 лв. за представления, които да се излъчват онлайн.

"Тази година през норвежка програма, на два пъти се разпределят над 7 млн. лв., които са за свободни артисти, неправителствени организации, които се занимават със съвременни изкуства. Говорим за сериозни проекти", изтъкна Банов.

Според него мерките са адекватни и показват грижата на правителството към сектора. Той добави, че се работи и по нови допълнителни мерки.

Във връзка с разрешението за посещение на кина, Банов разясни, че зрителите трябва да бъдат разположени шахматно в салона и задължително да носят маски. След всяко представление залите ще се дезинфекцират. 

"Писателите и поетите също влизат в социалната мярка. Стартирали са и сесиите за библиотеките. Миналата година се усвоиха само 1,5 млн. лв. Надявам се, че тази година ще се усвоят повече средства. Досега имаше право до 10% административни разходи за този, който кандидатства по проекта. Тези разходи вече са до 30% от проекта, за да може да се наемат повече хора и за по-дълго време", обясни министърът.  

Банов отрече колекцията на бизнесмена Васил Божков да се "изнася в кашони". И увери, че ценните предмети се съхраняват изрядно и за тях се полагат грижи.

"Не се предвиждат термокамери в театрите и киносалоните,  тъй като тяхната ефикасност не е ясна. За театри, опери и филхармонии е рано да се говори за събития вътре, може само отвън. Говорихме с всички директори и въпросите са много. В Европа все още няма отговор. Ние сме като новородено и опипваме новите неща. Всичко зависи от това как се развива вирусът", отбеляза министърът на културата.

Банов беше помолен за коментар по повод искането на оставката му, отправено от един от предшествениците му на поста - Вежди Рашидов.

Бившият културен министър поиска оставката на настоящия в телевизионно интервю, в което коментира казуса с Червената къща в София – сградата в миналото е била дом на бележития ни скулптор Андрей Николов.

"Аз господин Вежди Рашидов няма какво да го коментирам - нито съм му гледал интервюто, разказаха ми, разбира се. Вежди Рашидов е един изключителен художник и мога да кажа за него, че като всеки творец, който на всичкото отгоре е и много талантлив, той е човек на крайностите", отговори Банов.

Той беше категоричен, че не разбира казуса с Червената къща и за пореден път припомни, че има сериозен проблем със собствеността сградата, която е културно-историческа ценност.

Министърът посочи, че има хора, които през годините не са решили проблема, въпреки че са имали възможност да го направят, но отрече и Вежди Рашидов да е сред тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във