Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата ще налее безвъзмездно още 330 млн. лв. в бизнеса

Още 330 млн. лв. по различни програми ще бъдат насочени от държавата към бизнеса. Това ще се случи в следващите седмици, а идеята е подпомагане да получат фирми, които са били пропуснати при първата порция грантови схеми. Изискването ще е компаниите да са имали оборот над 500 хил. лева.

Процедурата ще бъде задействана до дни, след като страната ни е получила неформално одобрение от Европейската комисия, обясни икономическият министър Лъчезар Борисов. 

Борисов съобщи, че се разработват два инструмента по 78 млн. лева. "Програмата е за пренастройването на бизнеса за работа в условията на пандемия - закупуване на предпазни средства и преструктуриране за работа в онлайн среда", поясни министърът.

Икономическото министерство ще продължи и с пускането на схеми, обезпечени с евросредства по програмата REACT-EU в размер на 391 млн. лева. Фокусът е дигиталната трансформация и нагаждането към зелената икономика. 

Държавата "инвестира" 1 млрд. лева

От началото на кризата Министерството на икономиката заедно с Министерството на труда и социалната политика са инвестирани над 1 милиарда лева в българската икономика, отчете Лъчезар Борисов в телевизионно интервю. 

Близо 500 милиона са инвестирани по мярката 60/40, около 200 милиона бюджетни са инвестирани в бизнеса, а над 200 милиона лева са инвестирани по ОП "Иновации и конкурентоспособност". 

Министерството на икономиката е подписало 12 договора за подкрепа на български инвеститори за над 10 млн. лева по линия на осигуровки и още няколко договора по линия на общини за подкрепа на инфраструктурата.

Борисов коментира и доклада от консултации на МВФ с българските институции, отбелязвайки, че според фонда мерките, които се приемат от правителството са изключително адекватни. "Дори МВФ ни насърчава да бъдем още по-активни в тази политика, която изпълняваме", акцентира министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който отново оцени Бюджет 2021 като рационален.

Facebook logo
Бъдете с нас и във