Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Държавата ще купува чаршафи на бежанците

Докато хората, търсещи закрила продължават да мизерстват, има фирми, които завъртат добри обороти от договори с Агенцията за бежанците.

Освен хуманитарен и социален аспект кризата с бежанците има и чисто бизнес измерения. Покрай мигрантите у нас са похарчени десетки милиони левове само за последните три години. Отделно са купищата пари, които правителството налива в изграждането на ограда по границата с Турция. Така че трагедията на едни носи благодат на други. Последният такъв пример е намерението на Държавната агенция за бежанците да купи ново спално бельо за лицата, търсещи закрила в нейните териториални поделения. В списъка с потребностите са включени 6630 спални комплекта за възрастни, 7022 възглавници, 1000 долни чаршафа и 100 одеяла, като по-голямата част ще отидат в регистрационно-приемателния център в Харманли. Отделно за бебета са определени по 200 спални комплекта, възглавници и одеяла. Всички тези количества са минимални и при необходимост могат да бъдат надвишавани. 

За осигуряването на изброените неща ще бъдат похарчени 166 хил. лв., като средствата не идват от държавния бюджет, а са част от финансирането, които ЕС ни отпусна чрез фонда "Убежище, миграция и интеграция". Това обаче въобще не е първият опит на агенцията да купи нови чаршафи и възглавници. През март бе обявен подобен обществен конкурс, но няколко месеца по-късно бе прекратен с мотива "отпаднала необходимост от провеждане на процедурата в резултат на съществена промяна в обстоятелствата и невъзможност да се осигури финансиране за изпълнението на поръчката по причини, които възложителят не е могъл да предвиди". По същия начин приключи и започналият в средата на септември 2015-а търг.

Интересно е все пак да видим кога и как бяха закупени спалните комплекти, които днес ползва Агенцията за бежанците. Защото, както често се случва в нашата страна, това може да ни подскаже и кои ще са победителите в сегашната надпревара. Първият договор за доставката на чаршафи, пликове и калъфки е от ноември 2013-а, когато се появиха и първите признаци за предстоящата криза с бежанския поток. Тогава, по силата на чл. 90, ал.1, т.4 от стария Закон за обществените поръчки, държавното ведомство тихомълком, без провеждането на какъвто и да е конкурс, реши кой ще е доставчикът. Определеното за целта дружество е "Изола парадайз", чиято централа се помещава в... хотел "Изола" в "Слънчев бряг". Негов собственик е бизнесменът Иван Петров, известен повече с фирмата си "Изола Петров", в чието предприятие за битум край Чепинци през 2011-а избухна голям пожар. Договорът на "Изола парадайз" е скромен - само за 18 хил. лева. И може би точно поради това скоро след него (през декември 2013-а) следва нова, много по-мащабна поръчка. Решено е да се купят 4000 матрака, възглавници и одеяла, както и 8000 комплекта спално бельо за местата за настаняване на чужденци в Харманли и в столичните квартали "Враждебна" и "Военна рампа". Тъй като пак няма конкурси, заедно с решението направо е посочен и доставчикът - джебелската фирма "Д и Ш". Зад това дружество стои Дениз Юмербейоглу. От справка в Областната дирекция на МВР - Кърджали се разбира, че въпросният турски гражданин е получил статут на постоянно пребиваващ чужденец у нас на 8 юли 2010-а. Пет месеца преди това - на 19 февруари, Юмербейоглу регистрира "Д и Ш", в която с миноритарен дял му е съдружник Шенгюл Халибрям. Бизнесът на двамата изглежда потръгва, защото на 30 септември 2011-а фирмата им печели проект за създаване на микропредприятие по Програмата за развитие на селските райони. Одобрените разходи за целта са 513 290 лв., а безвъзмездната помощ - 391 166 лева. Парите са използвани за изграждането на фотоволтаична централа с мощност 100 киловата. За доставката пък към Агенцията за бежанците "Д и Ш" е получила 720 хил. лева. Любопитното е, че това е първата и единствена спечелена досега поръчка на това дружество, при все че дори не се е състезавало за нея, а е било посочено по едноличното решение на тогавашния директор на ведомството Николай Чирпанлиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във