Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Държавата се отказа от ЧЕЗ

Борсовата цена от 15 май на "ЧЕЗ Разпределение България" е 536 млн. лева.

Държавата няма да участва в процедурата по изкупуване на бизнеса на ЧЕЗ у нас. Това е категоричното мнение на енергийния министър Теменужка Петкова. Вече шестима кандидати заявиха апетитите си към дейността на "ЧЕЗ Груп", която е на българския енергиен пазар от края на 2004 година. Тогава срещу 281.5 млн. евро компанията придоби мажоритарен дял (67%) от трите електроразпределителни дружества в Западна България - "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София Област" и "Електроразпределение Плевен", които впоследствие се сляха в "ЧЕЗ Разпределение България". В чешката група са още фирмата за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец "ЧЕЗ Електро България", лицензирания търговец на електроенергия "ЧЕЗ Трейд България" и "ТЕЦ Варна". Дейността на всички тях у нас пък се управлява и координира от "ЧЕЗ България" ЕАД.  

"Когато говорим за продажбата на ЧЕЗ, трябва да са ясни няколко основни неща. На първо място това е частно дружество с чуждестранен собственик. И процедурата по продажбата му е по реда на чешкото законодателство. Затова страната ни не би могла да въздейства върху нея", коментира Петкова.

По думите й, когато се говори дали държавата да откупи ЧЕЗ, не бива да се забравя, че това изисква един сериозен ресурс, а и че в електроенергийния ни сектор предстои да се извърши пълната либерализация. Така че "електроразпределителните дружества (в момента: ЧЕЗ, "Енерго-Про" и ЕВН) няма да имат монопол. Всяко едно от тях ще трябва да се бори и конкурира с всички останали доставчици. А освен това след либерализацията те ще получават регулираните такси за пренос и достъп, но всичко останало по отношение на търговията с електрическата енергия ще е на пазарен принцип", изтъкна още енергийният министър.

Чешката компания пък обяви, че след оценка на интереса на инвеститорите към българските активи "ЧЕЗ Груп" е решила да започне преговори с няколко избрани кандидати, които са предложили най-добри оферти. Имена и срокове не се посочват, но в публичното пространство се въртят доста имена на претенденти. Един от тях е бизнесменът Христо Ковачки.  Друг възможен купувач е председателят на УС на “Минстрой -холдинг” Николай Вълканов. Братята Пламен и Атанас Бобокови, собственици на “Приста ойл”, също се споменават като възможни участници в надпреварата. В някои сайтове се завъртя и името на търговеца на ток Валентин Христов с фирмата му “Фючърс енерджи”. Другаде се появи неизвестната за широката публика пазарджишка фирма "Инерком", която има няколко фотоволтаични парка в региона. Говори се за сериозен интерес към бизнеса на ЧЕЗ у нас и от страна на израелската минна компания "Еленилто" на милиардера Якоб Енгел, както и на турската STFA Yatirim. Не може да не се отбележи сред претендентите и "Енерго-Про", която държи електроразпределителната мрежа в Североизточна България.

Сега от кандидатите се иска да представят банкови гаранции за офертите си и чак тогава чехите ще започнат сериозните преговори и ще преценят с кого да се споразумеят. Очакванията са това да стане до края на юни.

Междувременно акциите на едно от дъщерните дружества - "ЧЕЗ Разпределение България" АД, поскъпнаха на 15 май до 278 лв. след обявяването на решението на управителния съвет да предложи брутен дивидент от 25.40 лв. на акция по време на предстоящото общо събрание на акционерите. Това означава, че ще бъдат разпределени общо 48 971 200 лв., като сумата включва цялата нетна печалба на ЕРП-то за 2016-а и част от неразпределената за предишни години. Освен мажоритарния акционер в разпределението на тези пари ще участват и различни миноритарни акционери, които държат останалите 33% от книжата с право на глас. Борсовата цена от 15 май оцени "ЧЕЗ Разпределение България" на 536 млн. лева. В последните дванадесет месеца книжата на дружеството са поскъпнали с впечатляващите 122 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във