Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата с ясни критерии как малки летища ще стават международни

Готови са критериите за квалифициране на летищни площадки в международни летища. Това обяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христина Велинова по време на конференция, по случай 74-та годишнина на Българската гражданска авиация.

По думите ѝ, допълненията в Наредба №20, с които се определят изискванията за издаване на удостоверение за експлоатационна годност на международни летища за обслужване на авиация с общо предназначение са готови. Служебният министър заяви, че съгласувателните процедури са проведени и наредбата ще бъде публикувана за обществено обсъждане.

"Така някои малки летища, които към настоящия момент са летателни площадки, ако отговарят на изискванията на нормативната уредба и се снабдят с подходящо оборудване, ще имат възможност да обслужват международни полети от авиацията с общо предназначение", отбеляза Велинова. 

Тя съобщи, че към момента готовност за това са обявили обектите в Русе, Лесново, Приморско, Балчик, Казанлък и София-Запад..

Заместник-министърът допълни, че останалите малки летища, които в момента са летателни площадки, ще могат да се класифицират като "летища за обслужване на полети, различни от търговски въздушен превоз, с въздухоплавателни средства с максимална излетна маса под 5700 кг срещу заплащане или без заплащане, както и за технологични нужди на собственика без заплащане".

За тази група най-малки летища, на които няма да се извършват международни полети, се предвижда облекчен регистрационен режим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във