Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата продължава да настоява за корекция на пакета "Мобилност", увери Борисов

Премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на браншовите организации в автомобилните превози на товари. По време на разговора бяха обсъдени съображенията и опасенията на бранша предвид предстоящото гласуване на пакета "Мобилност I" в Европейския парламент. На срещата присъстваше и министърът на транспорта Росен Желязков.

Борисов подчерта, че българската позиция е ясна и категорична и няма да допусне текстовете за връщането на превозните средства в държавата по установяване невъзможността да се ползва седмичната почивка на охраняем паркинг.

В хода на срещата бяха обсъдени и текстовете, свързани със задълженията на водача да се връща в държавата по регистрация, без да се отчита правото му на избор, както и неясноти около прилагането на текстовете за командироването им, които пречат на нормалното функциониране на пазара.

"Убедени сме, че новите законодателни мерки трябва да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те трябва да запазят конкуренцията в транспортния сектор на Европа, без да поставят нашите компании в по-лоша позиция", заяви премиерът.

Към този момент ресорната комисия в Европейския парламент отхвърли предложенията на България и другите периферни страни на Алианса по пакета "Мобилност I". С тях българските евродепутати и техни колеги от други шест държави настояваха за отпадане на текстовете за задължителното връщане на камионите в страната по регистрация на определен период от време, както и за ползването на седмичните почивки от водачите. 

Гласуването на пакета в Европейския парламент е насрочено за 8 юли, когато ще бъдат обсъдени и допълнителните предложения за промени.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във