Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата призовава бизнеса за повече иновации

Наблюдаваме един позитивен тренд на развитие на глобалната икономика, съчетан с предизвикателствата на дигитализацията и зараждащите политики на протекционизъм. Очакваме растеж около 3% в глобален аспект, а в България около 4 % през 2018 г. Амбицията на Министерство на икономиката е да надминем тези данни“. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на откриването на конференция „Индустрия и енергетика 2018“ организирана от индустриалния клъстер "Средногорие". 

Борисов припомни, че в момента тече един много сериозен процес на дигитализация на икономиките и отправи апел към бизнеса да има повече иновации, за да бъдат по конкурентоспособни на световните пазари. „Министерството на икономиката първо инициира темата за Индустрия 4.0.  Подготвихме концепция която беше приета от Националния икономически съвет и Министерски съвет и в момента  участва в основата на разработването на стратегия“, подчерта той.

По време на конференцията Борисов подчерта, че в контекста на усилията за преход към ниско-въглеродна икономика е особено важно осигуряването на равни възможности за конкуренция и търговия в глобален мащаб. Той припомни, че тези въпроси бяха акцентирани от ръководителите на европейските асоциации на базовите индустрии по време на конференция проведена в София през месец април. Бяха подчертани и усилията на българското европредседателство по отношение на енергийната и инфраструктурна свързаност на Балканите, както и работата на Министерството на икономиката в сферата на подобряване на процедурите за достъп до електрическата мрежа за предприемачите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във