Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата посяга към лиценза на фирмата, чиито отпадъци запалиха "Струма"

Снимка: Архив

Предстои РИОСВ - Перник да започне най-тежката процедура по отнемане на разрешителното на фирмата "Феникс - Дупница", чиито отпадъци обгориха мост на магистрала "Струма". Това съобщи екоминистърът Нено Димов по време на петъчния парламентарен контрол. Става дума за лиценза на фирмата, който й позволява да третира на отпадъци като черни и цветни метали, излезли от употреба моторни превозни средства, негодни за употреба батерии, акумулатори излезли от употреба, електрическо оборудване.

От изказването на Димов се разбра, че за близо година и половина експерти на РИОСВ - Перник са извършили общо 5 проверки на дружеството. През ноември миналата година е установено съхранение на неопасни отпадъци на неразрешено за това място, заради което "Феникс - Дупница" е глобена с 5000 лева. През месец май 2019 г. е извършена планова проверка, при което установено съхранение на отпадъци на неразрешено за това място. Тогава на фирмата е казано да премести всички отпадъци до 31 юли. Дружеството е поискало удължаване на срока, но не е получило разрешение. Впоследствие са установени още две нарушения - първо неизпълнение на предписанието за почистване на отпадъците, дадено при предходната проверка от месец май и съхраняване на отпадъци за неразрешено за това място. За тези две нарушения са съставени 2 акта. Собственикът е отказал да ги получи, но общината все пак е успяла да му ги връчи преди десет дни. След срока за обжалване предстои издаването на наказателни постановление.

На 11 септември е издадена заповед с която на дружеството е наложена принудителна административна мярка и предписало всички производствени неопасни отпадъци, които се съхраняват на неразрешени за това място и на места, неотговарящи на нормативните изисквания да бъдат отстранени до 15 октомври тази година и да се предприемат действия за възстановяване качеството на околната среда в срок до 30 октомври тази година, съобщи още Димов. 

Той разясни, че след приключванията на обжалванията ще започне процедура по отнемането на лиценза на "Феникс Дупница". Разпоредено е на общината да изчисти отпадъците от района. Местната власт е изпратила писмо до екоминистерството и към РИОСВ-Перник, тъй като според градската управа законът не позволявал намесата й. В нормативите е уточнено, че когато става дума за производствен отпадък, той трябва да бъде извозен от причинителя или извършителя на нарушението, ако той е известен -  т.е. в случая това е фирмата "Феникс Дупница". Все още се очаква отговор от екоминистерството и едва тогава може боклукът да бъде премахнат от района

От обясненията на зам.-кмета на Дупница  Крум Милев се разбра, че отпадъците на фирма "Феникс Дупница" се трупат под магистралата от поне четири, пет години. Според него за проблема са знаели всички отговорни институции. Още преди година общината е изпратила писмо до пътната агенция и РИОСВ-Перник, в което изрично е упоменато, че има опасност от пожар. От пътната агенция обаче изобщо не отговорили. 

Дни след пожара прокуратурата повдигна на собственика на фирмата обвинения за престъпление срещу околната среда и предумишлен палеж. Към момента това е единствената реакция от страна на държавата.

Очаква се ремонтът на обгорения участък от "Струма" край Дупница да продължи няколко месеца и да струва около 2 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във