Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата поощрява инвестициите в производство

Премиерът Борисов присъства на официалното откриване на модернизирания завод за санитарна арматура "Идеал Стандарт - Видима" в Севлиево.

Че има проблеми с някои от чуждестранните инвеститори у нас, има. То не може да се скрие. И те ги споделят при всяка среща с министри и журналисти. Но това не пречи тези компании да намират основание да развиват своите проекти в България, в т.ч. и да разширяват производствените мощности у нас през четвъртото тримесечие.

Вече се изгражда локалният път, който осигурява транспортната връзка между заводите на стъкларския холдинг

"Тракия Глас България" ЕАД

с републиканския път II - 49 Търговище - Разград. Областният управител Митко Стайков е проверил обекта и се е срещнал с представител на фирмата строител "Пътинженерингстрой - Т" ЕАД - Търговище, съобщиха от областният пресцентър. Локалният път от връзката с Разград до заводите на компанията е с обща дължина от 4.38 километра. За финансиране на ремонтните дейности Община Търговище получи целеви трансфер от държавния бюджет в размер на 2 000 000 лева. Очаква се цялостното обновяване на пътя да приключи до края на тази година.

През юли министърът на икономиката Емил Караниколов откри в Търговище новопостроената пещ на завода за плоско стъкло в града. Съоръжението е едно от трите най-големи в света, а инвестицията е на обща стойност 42 млн.евро.
През август пък премиерът Бойко Борисов потвърди ангажимента на държавата да помогне на общината да се реновира пътната инфраструктура до завода на "Тракия Глас България". За производствените мощност на един от най-големите инвеститори не само в Търговище, но и в България, извеждащият път от предприятието е изключително важен, тъй като по него ежедневно преминават тировете, изнасящи стока.

Общо три са производствата на инвеститора, които функционират в Търговище - за плоско стъкло, за домакинско стъкло и за автомобилни стъкла. Около 2500 души за заети в основното производство, а заедно със съпътстващите производства и предприятия, работните места, създадени от инвеститора, са близо 5000.

"Тракия глас България" ЕАД е учредено през 2003 г., а основната му дейност е производство на стъкло и стъклени изделия. Дружеството е част от турския холдинг "Шишеджам".

Държавата ще помогне и на още една компания от този регион -

"Амилум България" ЕАД - Разград.

През миналата година американската фирма обяви инвестиция за 240 млн. лв. в нови мощности, която ще увеличи двойно производството на основните й продукти. Тя е лидер в Югоизточна Европа при производството на подсладители от царевица.

В тази връзка правителството одобри финансирането на публична държавна инфраструктура по реда на Закона за насърчаване на инвестициите през ноември. Министерството на икономиката ще предостави средства от бюджета си за изграждането на елементи на пътната инфраструктура, публична държавна собственост - основен ремонт на пътя Разград-Кубрат до жп гарата в Разград и Разград-Дянково. Общата дължина на отсечката е 4.607 км, но в съобщението от правителството не се посочва одобрената сума. Парите ще бъдат преведени на Агенция "Пътна инфраструктура", която ще извърши основният ремонт.

Пътят се изгражда във връзка с изпълнението на сертифицирания инвестиционен проект за разширение на производството на основни продукти в "Амилум България" ЕАД.

Новоизградената инфраструктура ще бъде собственост на Агенция "Пътна инфраструктура" и ще се ползва от всички преминаващи - в това число и от предприятията в района, техните служители, доставчици и клиенти. Целта е възстановяване и подобряване на транспортно-експлоатационните качества, на настилката с оглед осигуряване условия за безопасност на движението и добро отводняване на пътя.

През седмицата премиерът Бойко Борисов присъства на официалното откриване на модернизирания завод за санитарна арматура

"Идеал Стандарт - Видима"

в Севлиево. "Поне десет завода в Габрово и Севлиево решиха да направят нови инвестиции, когато им обещах магистрала "Хемус" догодина да стигне до Плевен и Ловеч", похвали се той.

През последните три години компанията "Идеал Стандарт - Видима" е инвестирала в модернизация над 62 млн. лв., а от началото на дейността й (1992 г.) - над 300 млн. лева. Това пък я направи най-голямата фабрика за фитинги в Европа.

Реновацията на завода е извършена за 18 месеца. А според бизнес плана обновяването ще доведе до увеличаване на производителността и капацитета на 6.5 млн. броя продукти, отбелязва диpeĸтopът нa ĸoмпaниятa мaйĸa Іdеаl Ѕtаndаrd Topcтeн Tюpлинг. В предприятието работят 3200 души, а иновативните й продукти се изнасят в над 100 държави. Самo oĸoлo 10% oт пpoизвoдcтвoтo в Ceвлиeвo остава за бългapcĸия пaзap. Прилаганата тexнoлoгия ще пoзвoли на фирмата дa ce cпpaви c yвeличeнoтo тъpceнe и дa се пoдoбpи цeнoвaтa eфeĸтивнocт.

Сянка върху добрите новини за "Идеал Стандарт - Видима" донякъде хвърля свиването на икономиката Великобритания заради неяснотите около Брексит. Обединеното кралство е един от вoдeщите пaзapи за компанията нa Cтapия ĸoнтинeнт.

 

КАРЕ

Институционално партньорство на частния сектор ще оказва Министерството на икономиката в сферата на привличането на инвестиции и създаването на индустриални зони, което ще стане посредством Закона за индустриалните зони, който предстои да влезе в сила скоро. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на Втората международна конференция за индустриални имоти през октомври.

Успешните сделки с тези активи са позиционирани на локации, където има достъп до съответната инфраструктура, затова министерството изготвя съвсем нова стратегия за зоните, с която да се повиши инвеститорския интерес и да се улесни бизнеса като цяло.

Facebook logo
Бъдете с нас и във