Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата поема изграждането на тол системата

По заръка на премиера Бойко Борисов ще бъде създадено държавно предприятие за опериране на тол системата. Това съобщи шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов.

"Миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов заяви, че ако до днес ТОЛ системата не заработи, държавата има готовност да я направи. В най-близко време ще бъде дадена официална пресконференция по темата", разясни Атанасов.

По думите му тол системата е изключително важна, за да може една от най-публичните услуги в държавата - поддържането и строителството на републиканската пътна мрежа, да се самофинансира. Според шефа на АПИ това ще бъде първата система, която няма да разчита на държавния бюджет.

"Трафикът на транзитно преминаващи през страната ни тежкотоварни автомобили за денонощие е между 8 000 и 10 000 тежкотоварни камиона. Огромен е и трафикът от Европа за Близкия Изток, особено през летните месеци. От него също се губят огромни средства", обясни Дончо Атанасов, според когото именно затова е изключително важно за държавата тази тол система да бъде изградена.

"Този, който най-много руши републиканската пътна мрежа, трябва да плаща и порядъчно най-много", добави Атанасов.

Догодина системата трябва да заработи, а приходите на годишна база ще са до 1 млрд. лева, прогнозира шефът на пътната агенция.

Неотдавна регионалният министър Николай Нанков обяви, че до края на тази година ще има сключен договор с изпълнител, който да я изгради, въпреки жалбите, които до момента спират въвеждането на системата.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка по изграждането на тол системата за тежкотоварни коли над 3.5 тона е седем месеца, заяви министър Нанков, а изпитателният срок е една година.

Нанков обясни, че едновременно с въвеждането на тол таксите ще има и въвеждане на електронни винетки, въпреки че първоначално идеята на МРРБ бе системата да замени винетките като средство за събиране на пътни такси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във