Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата планира да изхарчи още 4.5 млрд. лв. за енергийна ефективност

България ще инвестира 4.5 млрд. лева в мерки за енергийна ефективност в следващите пет години. Средствата ще са по линия на няколко европейски програми - от Кохезионния фонд, така и чрез Плана за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз. 

България през следващите пет години трябва да извърши гигантско усилие за декарбонизация на икономиката и за намаляването на разходите за отопление и електроенергия. Това значи мащабна програма за енергийна ефективност, която включва опит за подкрепа за българската индустрия, за да бъде тя по-малко енергийно интензивна, трябва да се мисли и за компаниите, собствениците и ползвателите на публичните сгради - държавни и общински, обясни вицепремиерът Томислав Дончев. 

По думите му големите задачи са свързани с обновяването на тези сгради, както и мерки за енергийна ефективност на еднофамилните сгради. Както и да се мисли и за нови мерки - по-високотехнологични и по-амбициозни.

Националната програма за саниране започна през 2015 г., в навечерието на тогавашните местни избори, като за нея бяха предвидени 1 млрд. лв. от държавния бюджет. Две години по-късно бюджетът отпусна още 1 млрд. лв. за довършване на започнатите дейности. 

Как ще се усвояват парите от Фонда за възстановяване на ЕС

Междувременно стана ясно, че в петък (30 октомври) вицепремиерът Томислав Дончев ще представи проект на Националния план за възстановяване и устойчивост. Събитието има за цел да постави началото на поредица от публични дискусии относно посоката за развитие на страната ни. Нагласите са, че този план ще очертае проектите, с които страната ни ще кандидатства за финансиране от Фонда за възстановяване и устойчивост на ЕС. 

Според предварителните изчисления страната ни ще получи 12.3 млрд. евро от инструмента за възстановяване. Крайният срок за представяне на плана пред Европейската комисия по този инструмент е април 2021 година. По-голямата част от средствата - 7.7 млрд. евро ще са под формата на безвъзмездни средства. Заемът, който страната ни ще може да ползва от Механизма за възстановяване и устойчивост, се очаква да бъде в размер на 4.55 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във