Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата отпуска още 360 млн. лв. за увеличение на учителските заплати

Държавата ще отдели от бюджета за следващата година средства в размер на 360 милиона лева за увеличение на заплатите на педагогическите специалисти. Това е повече от тазгодишното увеличение от 330 милиона лева за учителските заплати, но като процент вероятно увеличението на възнагражденията ще бъде малко по-малко от тези 20 процента, с колкото бяха увеличени заплатите на учителите през тази година, тъй като базата е по-висока. Увеличението на възнагражденията на учителите е заложено в т.нар. средносрочна бюджетна прогноза, която правителството прие през април, а през следващата седмица се очаква Министерството на финансите да представи за обсъждане проектобюджета за 2020 г. Той след това трябва да бъде приет от Министерския съвет, а срокът за приемането на бюджета е до 31 октомври

"Очакваме ръстът на средствата за образование за 2020 г. да е над половин милиард лева спрямо тази година. Отделно очакваме да бъдат заложени и средства за увеличение на заплатите на непедагогическия персонал в съответствие с общата политика за 10-процентно увеличение на възнагражденията. Също така очаквам да бъдат заложени средства за увеличение на субсидиите на висшите училища и на БАН", каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на форум в София.

Може би за първа година ще има и национални програми във висшето образование, с които да бъдат провокирани висшите училища да имат ефективни политики в определени области. Най-вероятно една от програмите ще бъде за педагогическото образование и водим разговори сега с висшите училища. 

"Вероятно ще има и целеви средства за модернизация на ученическите общежития през следващата година. Направиха се много инвестиции в училищната инфраструктура, но трябва да инвестираме и в училищните кабинети. Необходимо е оборудване, което е свързано с промяна и с подобряване на методите на обучение, обясни министър Красимир Вълчев.

Според предвижданията до 2021 г. ще се предоставят допълнително 1 милиард и 380 милиона лева спрямо 2017 г. за заплатите на учитилите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във