Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата отпуска още 1 млн. лв. за ремонт на манастирския комплекс в Кърджали

Министерският съвет отпусна близо един милион лева за довършване на ремонта на манастирския комплекс „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали.

"Смятам, че това е една прекрасна новина за всички ни, в навечерието на Коледа. Благодаря на премиера Бойко Борисов, че винаги смесените региони и в частност област Кърджали, са приоритет за кабинета", заяви областният управител на Кърджали Никола Чанев.

През май  2015 г. правителството отпусна 800 хиляди лева за довършването на строителството на комплекса. Идеята бе с тези средства да се завършат дейностите по изграждане на целия манастирски комплекс и той да се превърне в духовен център на Източните Родопи.

Бе предвидено освещаването на новата част на комплекса да бъде в деня на храмовия празник Рождеството на Св. Йоан Предтеча, но то се отложи, заради довършителни ремонтни дейности. Това каза свещеникът при храма отец Николай  Величков пред БНР. 

Манастирският комплекс "Св. Йоан Предтеча" е български православен манастир, разположен на десния бряг на река Арда в град Кърджали. Основан е през VI - VII век. От археологическите разкопки става ясно, че съществуват четири последователно строени църкви. Те са във византийски стил и личи атонското влияние. 

Историческите сведения и запазените останки от градежи дават основание да се твърди, че манастирът се е превърнал още в края на IX и началото на X век в епископско, а по-късно и в митрополитско средище. За това свидетелстват уникалните находки, намерени в храма и около него - пет зидани гробници. Една от гробниците, която се намира в църквата, е била затворена херметически. След внимателното отваряне, са били открити мощи на висш християнски духовник от края на XI и началото на XII век.

В гроба са намерени още напълно запазен епитрахил (църковна одежда) - тъкан със злато и с необикновена украса, както и зашити църковни мощи в платнен кръст. Само на четири места в света има запазени такива находки. Това потвърждава, че през средновековието днешният Кърджали е бил важен християнски център.

Поради високата художествена и архитектурна стойност останките от средновековния манастир и църква "Св. Йоан Продром" в комплекса са обявени за паметници на културата от национално значение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във