Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата отдава осем плажа на концесия за 20 години

Правителството открива процедури за предоставяне на концесия за услуга за осем морски плажа – „Дюни-юг“, „Бургас-север“, „Обзор-юг“,  „Поморие-централен“, „Къмпинг Оазис“, „Къмпинг Нестинарка“, „Свети Влас-изток“, „Нов плаж Свети Влас“.

Предлаганият 20-годишен срок на концесиите е обоснован от гледна точка на срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж. Процедурите се провеждат по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Концесионерите ще бъдат определени в резултат на конкурс, организиран от министъра на туризма и проведен от комисия, назначена от премиера. Критериите за формиране на комплексната оценка на офертите са: - размер на ставката за роялти – с относителна тежест 50 на сто; - най-ниска предложена цена за 1 чадъри 1 шезлонг в платена зона на морския плаж – с относителна тежест 40 на сто; - предложение за подобряване на пешеходния достъп до морския плаж – с относителна тежест 10 на сто. 

В началото на октомври министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че се подготвят около 60 плажа за отдаване на концесии. Ангелкова посочи, че заради следващия летен сезон с приоритет ще са плажовете, чиито концесионни срокове изтичат до края на тази година.

Вчера министърът съобщи, че броят на туристите, избрали за своя почивка България, се очаква да се повиши през следващата година с 30 на сто. Тя се позова на преговорите, които се водят с големите туроператори и агенти. 

"За първи път броят на туристите, посетили туристическите обекти на страната ни, ще надвиши 11 милиона и този възходящ ръст ще продължи и през следващата година", уточни Николина Ангелкова.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във