Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата ограничава посредниците в търговията с дърва

Започват да работят 17 склада в държавните горски стопанства и в държавните ловни стопанства на територията на цялата страна, които ще продават дърва за огрев за населението. Това е пилотен проект, чиято по-нататъшна цел е складовете да достигнат 56 броя в следващите месец-месец и половина. В тези складове дървесината ще се продава за огрев на цената на добиване без никакви надценки и такси за гражданите, обяви на брифинг в Министерството на земеделието вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Извозването ще бъде за сметка на държавата до всяко домакинство.

"Ограничаваме посредниците, които натоварват цената, купуват дърва, за да ги препродават и директно държавата влиза в ролята си. Например, в един от складовете дървесината се добива и продава на 84 лева, а същата на пазара е 160 лева - почти 100% увеличение заради прекупвачи. С тази мярка гарантираме сигурност, че винаги ще има дърва на достъпна цена. Ще разчитаме на помощ от кметовете, които да доставят списъците на всички хора, които се нуждаят от дървесината, за да може държавните горски стопанства да им закарат дървата до домовете, без надценки и такси", посочи още Нинова.

Министърът на земеделието Иван Иванов каза, че целта на проекта е доставката да продължи не само в този, но и в следващия отоплителен сезон. Това, което правим, касае местното население, а не търговците, които да препродават, подчерта министър Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във