Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата няма представител в управлението на "Български морски флот"

В момента българската държава няма свой представител в съвета на директорите на "Български морски флот" АД. Това каза Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в отговор на въпрос от народния представител Румен Гечев относно държавното участие в "Български морски флот". В периода между 2008 и 2016 г. обаче е имало човек на българската държава. Това е така, тъй като в устава няма поставено изрично изискването за участие на държавата в управлението. Министър Желязков отбеляза, че на следващото общо събрание на акционерите ще предложи в борда на директорите да влезе представител на държавата.

"Български морски флот" ЕАД бе приватизиран по стратегия на Министерския съвет от 2004 година. През август 2008 г. бе подписан договора за продажба с "Кей Джи маритайм шипинг" на "Адванс пропъртис", обединяващо голяма част от бизнеса на братята Кирил и Георги Домусчиеви, което купи 70% от дружеството. Държавата запази дял от 30%, което е по-малко от блокиращата квота.  Цената беше 440.1 млн. лева.

Според министър Желязков държавата печели от добрата дейност на БМФ и увеличаването на счетоводната стойност на една акция на дружеството. И ако се вземе решение за продажба на този свой пакет акции в момента, тя ще спечели от този ръст.

За изминалите години след приватизацията държавата не е получила нито стотинка дивидент от "Български морски флот", каза министър Желязков. Винаги, когато дружеството е завършвало на печалба, е предлагано разпределение на печалбата, но не е приемано, тъй като решението за това се взема с мнозинство, а делът на държавата е само 30 процента.

А и съгласно стратегията, в договора за приватизация не е заложено задължението за изплащане на дивидент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във