Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата няма да плаща първите 3 дни болнични

Ако хората взимат болнични, без да имат нужда, или работодателите злоупотребяват с тях, не виждам как мярката с прехвърлянето на средства от работодателите към държавата ще реши проблема. Това би струвало 200 млн. лв. на държавата, които могат да се инвестират в конкретни политики. Това заяви социалният министър Деница Сачева. 

Коментарът е по повод настояването на работодателите за такава промяна в закона. Причината е, че хората злоупотребяват с болничните листове и ги използват дори когато не са болни. Това пък води до сериозни загуби за индустрията, която вместо да генерира - плаща. "Когато не крадеш от колегата си, това което той е изработил – ще го получи в пълен размер. Второ, ще се произведе много повече. Наполовина ако се ограничат тези безобразия, ще имаме 1 млрд. БВП повече и 300 млн. повече за заплати. Работникът ще получи четирикратно повече, отколкото ще загуби за този един ден”, е мнението на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. 

Сачева коментира, че трябва да бъдат приети нови мерки за спиране на злоупотребата с болничните и те трябва да се обсъдят на тристранка. Предвиждат се глоби за хората в болнични, които не спазват предписания от лекаря режим, или пътуват в чужбина. Освен това те ще връщат пари за болничните, които са получили от НОИ. Служители от здравните инспекции, НОИ и РЗОК ще правят планови и внезапни проверки за спазване на определения в болничния лист режим на лечение. Това ще може да става и по сигнали от шефовете, но и от гражданите. Гранична полиция пък ще има достъп до базата данни с болничните и така веднага ще може да подава сигнали до НОИ, ако болен напуска страната. Предлага се и лекарите да изписват по-кратки болнични, както в края на 2019 г. предложи бившият социален министър Бисер Петков.

Освен това - от 30 на 20 дни ще се намалява продължителността на временната неработоспособност с болничен от лекарската комисия. Дните без прекъсване на болничен пък се намаляват от 180 на 120. След тези 120 дни - работникът ще бъде длъжен да отиде на ТЕЛК комисия.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във