Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата не предвижда затваряне на търговски центрове заради коронавируса

Взетите досега мерки от държавата за ограничаване разпространението на коронавируса отговарят на ситуацията. Всякакви други мерки, като затваряне на търговски центрове и пълна карантина на градове и забрана на достъпа в и извън градове, са много драстични, и освен това ще имат тежки икономически  последици, заяви вицепремиирът Томислав Дончев.

Рестрикции

Засега издадените мерки от правителството са забрана на всички културни събития, като театрални представления, концерти и кинопрожекции. Освен това спортните мероприятия, като футболни мачове, ще бъдат провеждани без публика, за да се избегне рисковото събиране на много хора на едно място. Забранява се и провеждането на спортни мероприятия, в които участват деца.

Рестрикциите бяха въведени, след като в неделя в България бяха регистрирани 4 случая на новия коронавирус COVID-19. Мерките са изключително фин баланс между това, което е необходимо да се направи, и това да не се тревожат хората повече от необходимото, смята вицепремиерът Томислав Дончев.

Предпазни средства

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че правителството продължава да преговаря с ЕС за допълнителни предпазни средства. Водим разговори и с трети страни с доказан сертификат за качество на произведените предпазни средства.

"Правителството продължава да работи много сериозно по отношение на осигуряване на необходимите количества маски и други предпазни средства. Само след минути тръгвам към българо-турската граница, за да посрещна всички тези предпазни средства, които бяха договорени по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Турция. Още днес ще попълним значителна част от всички тези предпазни мерки, които ни трябват", съобщи Ананиев. 

Засега няма нови случаи

Началник на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски съобщи, че няма нови случаи на коронавирус в България.

"Пристигат пробите, които са от засегнатите градове – предимно на персонал и контактни лица. 140 проби са от Габрово. Уточняват се групите, които ще бъдат изследвани, методиката трябва да има минимум изследвания или минал период, за да се позитивира с лабораторно изследване. мерките в болничните заведения са много строг контрол, да няма излишно ходене. Денонощна дезинфекция на всички отделения, защитни предпазни средства за персонала с ниска степен на защита. Тези, които работят с доказаните случаи с висока степен на защита", обясни той.

Задължителна е домашната карантина за контактувалите лица с установените и доказани случаи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във