Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата може принуди разрушителя на дюната край "Смокиня" да я възстанови

Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви, че ведомството може да принуди разрушителя на дюната край къмпинг "Смокиня" да я възстанови. За да се случи това обаче, трябва да приключи разследването на прокуратурата. 

"Районната инспекция направи проверка, включително и геодезично замерване, видя проблема, но в момента е спряла административното наказание, защото прокуратурата се самосезира и води наказателно разследване. Докато това наказателно разследване ние трябва да изчакаме като институция. Ако то свърши с осъдителна присъда, при всички случай е по-тежко, и то ще има сила. Ако не свърши така, тогава ние ще наложим административна санкция", обясни Димов в телевизионно интервю в събота (9 февруари).

Все пак министърът призна, че ако се стигне до възстановяване на дюната, тя няма да е с автентичния с вид. "Факт е, че нещо, което се е формирало десетилетия и дори столетия, не се възстановява, то няма да бъде автентично. Но трябва да се даде пример, че когато рушиш нещо, което нямаш право да рушиш, трябва да го възстановиш – усилието трябва да бъде в тази посока", заяви още Нено Димов. 

За казуса "Арапя" екоминистърът твърди, че той е извън контрола на ведомството му. "Там инвестиционното намерение е от 2005 г. и то не е изтекло. "Според Държавното горско стопанство там няма вековни дървета, няма защитени зони и "Натура", на практика няма нищо, което е свързано с правомощията на МОСВ", аргументира се Димов. По думите му екоминистерството съгласувало процедурите, но не издавало разрешения за строителство - това се прави от местната власт. Изпълнението на строежите пък се следяло от ДНСК. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във