Банкеръ Daily

Томислав Дончев:

Държавата може и да прибегне до теглене на заем

Държавата може и да прибегне до теглене на заем. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия, уточнявайки обаче, че все още е рано да се говори за подобна мярка. "Можем да генерираме дълг, но това е стъпка, към която не прибягваме автоматично. Най-важното за нас в момента е да покрием всички хипотези в настоящата ситуация", обясни вицепремиерът.

"Надявам се в следващите дни търговските банки да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост - да ви дадат шанс да дишате, да пропуснете една или две вноски“, каза Дончев. 

По думите му всички трябва да проявят гъвкавост в тази ситуация, държавата е редно да помогне. "Парите, които пренасочваме са 600 милиона, но при нужда ще стигнат милиард", коментира Томислав Дончев. "Капитализацията на банките, която е една от икономическите мерки на кабинета, е за да могат да бъдат гъвкави при неплатени вноски от хора и фирми, а не да им разпродадат веднага къщите“, каза още той.

Вицепремиерът бе категоричен, че мярка като намаляване на ДДС ставката няма да подкрепи потребителите, а ще бъде в подкрепа на предприемачите и търговците. "Да не разглобяваме държавата на 10-тия ден от кризата", призова той, посочвайки че страната ще издържи "колкото трябва".  Дончев каза още, че с данъците трябва много да се внимава. Това са нашите пари – взаимоспомагателна каса и ако ние не внасяме пари в нея, няма как да харчим, посочи той. 

"Няма да откажем което и да е предложение", заключи Дончев относно идеите на бизнеса за икономическите мерки. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във