Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата може да подпомогне туризма и чрез субсидиране на чартърните полети

Според премиера Бойко Борисов държавата може да подпомогне развитието на туризма у нас и чрез субсидиране на чартърните полети, каквато практика има в съседните страни - Гърция, Хърватия, Турция, заяви министър-председателят в черноморския комплекс "Албена" при откриването на нова мултифункционална зала.
"Очаквам браншът да посочи точно начина, по който можем да направим това". А след това държавата може да задели десетина-петнадесет милиона лева и да подели разходите за чартърите с местните власти.
Друг голям стимул за туризма ще бъде доизграждането на автомагистрала "Хемус", която може да доведе повече летовници на Северното Черноморие. "С цената на всичко до 2021 година навсякъде по трасето ще строим, ще асфалтираме и ще има готови отсечки", отсече Бойко Борисов.

Почти цялото трасе на магистрала "Хемус" е в територията на Северна България, с изключение на района около София, тъй като столицата е зад Балкана и това я прави част от Южна България. Предвидена е да свързва столицата с град Варна и да дублира първокласните пътища Е70 от Варна до Шумен, Е772 от Шумен до Ябланица и Е83 от Ябланица до София.

Строежът на магистралата официално е започнал през 1974 година. Първа копка прави тогавашният държавен и партиен ръководител (БКП) Тодор Живков. И така досега - много първи копки и малко магистрала.

Планът за довършване на автомагистралата от Ябланица до Шумен е оставащото трасе да се възлага за строителство на десет обособени отсечки (лотове), като цялото разстояние на автомагистралата от София до Варна ще бъде общо 425 километра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във