Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата може да отпусне още 1 млн. лв. за съхранение на плодове и зеленчуци

Министерство на земеделието има готовност да увеличи с близо 1 млн.лв. бюджета по държавната помощ за „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция. Това заяви земеделският министър Десислава Танева на днешното заседание на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство.

Министърът уточни, че  приемът на документи, който беше едномесечен, приключва днес. Държавната помощ бе одобрена от Европейската комисия на 1 април. Схемата е разработена по предложение на браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци“, а срокът й на действие е до 31.12.2020 г. Нотифицираният максимален бюджет по схемата за периода, в който ще се прилага, е до 7, 2 млн. лева. С решение на управителния на Фонд Земеделие половината от тях, в размер на 3, 6 млн. лева, се разпределени за тази година. Към 10-ти юни са подадени 55 проекта и бюджетът за тях надвишава първоначалния определен такъв. Затова министерството има готовност да го увеличи. 

Относно контрола по повод получаването на обвързаната подкрепа от хората, които произвеждат и продават, Десислава Танева бе категорична, че ще откликне на всички предложения, които са технически и ресурсно изпълними от администрацията. „Предстои  да направим проверки на всички биопроизводители, за които има съмнения за нередности, ако и Вие имате списък с такива, те ще бъдат включени“, посочи пред браншовите организации земеделският министър. 
 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във