Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Държавата иска Столична община да тегли заем от 500 млн. за дълговете на "Топлофикация"

Столична община е посъветвана да вземе заем в размер на 500 млн. лева за погасяването на задълженията на столичната "Топлофикация" към "Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг. Това съобщи на пресконференция председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Предложението е дошло от страна на държавата в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката, но според Герджиков то е абсурдно. Според него преди всичко трябва да се уточни размерът на дълга на топлофикационното дружество към БЕХ. Все още няма и срок, в който "Топлофикация" трябва да се издължи на БЕХ.

„Това е изключително важен въпрос, защото в него се съдържат различни въпроси - има ли отпаднали суми по давност, какви лихви са били начислявани, имало ли е в годините погасяване на част от задълженията". Това е поискал да узнае председателят на СОС. По думите му тази тема трябва да бъде решена преди да се предприемат плащанията. Герджиков изтъкна, че задълженията на столичното парно е натрупано "по политически причини", когато дружеството се е управлявало от държавата и на практика общината не носи отговорност за това. "Не е справедливо всеки жител на този град да бъде натоварен с 500 лв., за да заплати тези стари задължения, под формата на заем, който общината трябва да тегли”, подчерта той. Според него подобен заем ще влоши кредитния рейтинг на общината и ще спре европейските проекти. Освен това вероятно ще наложи усвояване на данъците за софиянци, предупреди още Елен Герджиков. Той призова държавата да влезе във функциите си и да се захване с енергийната реформа, за която се говори от години.

Общо 426 млн. лева е дългът на столичното парно към БЕХ, съобщи зам.-председателят на СОС Николай Стойнев. Той изтъкна, че откакто общината е принципал на дружеството, то няма нови задължения. По думите му със своите механизми държавата е довела до огромен дисбаланс в енергийната система.

Стана ясно още, че Столичният общински съвет няма да подкрепи искането за увеличение на цената на водата. Вчера от "Софийска вода" поискаха столичани да плащат с 14 ст. повече за кубик вода от 1 юли. Съветниците от БСП определиха искането като неоснователно и увериха, че няма да го подкрепят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във