Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата иска неустойки за забавянето на газовата връзка с Гърция

Газовата връзка с Гърция няма да бъде завършена в срока, определен по договор - 31 декември 2021 г. Държавата защитава позиция, че от 1 януари трябва да се начисляват неустойки на изпълнителя, като предвиденият по договор размер може да достигне до 90 хил. евро на ден, стана ясно от изслушване на служебния енергиен министър Андрей Живков в парламента.

"Притеснителното е, че статусът показва, че се работи далеч под изискванията на договора - лоша организация, бавно темпо. Все още не сме близо до финалната права на този проект. Позицията на българската страна остава непроменена. Настояваме от 1 януари да започнат да се начисляват на изпълнителя неустойки, както предвижда договора", поясни енергийният министър в служебното правителство.

Преди два месеца операторът на все още строящата се газова връзка между България и Гърция – "Ай Си Джи Би", поиска 35-годишна лицензия за пренос на природен газ от българския енергиен регулатор КЕВР, както и 50-годишно разрешително за същата дейност – от гръцкия енергиен регулатор.

Към онзи момент компанията-оператор твърдеше, че строителството на газопровода е планирано да приключи през октомври 2021 г. Бе отчетено, че в българския участък от газопровода са заварени около 160 км тръбопровод, като от тях около 90 км са положени в траншеята и са обратно засипани. Строят се и газоизмервателна станция в Стара Загора, очистна станция, както и диспечерски център за физическо управление на газопровода край Хасково.

Според цитирания график се предвижда наземните съоръжения да бъдат завършени в периода до края на ноември 2021 г, за когато е планирано и свързването на тръбата от Стара Загора до Комотини с Трансадриатическия газопровод, както и с мрежите на гръцкия газопреносен системен оператор ДЕСФА и българския "Булгартрансгаз". След това ще има тестове на съоръжението, приемането му и разрешение за ползването му.

"Според актуализирания график на дейностите на проекта датата за техническа експлоатация е предвидена за началото на м. април 2022 г., при допускането, че строителството ще приключи в края на 2021 г.", пише в доклада на КЕВР. Според "Ай Си Джи Би" обаче няма промяна в последния график за въвеждането в експлоатация, която е до края на юни 2022 година.

Общата стойност на проекта е почти 470 млн. лева. Газопроводът е проектиран за транспортирането на 3 млрд. куб. м природен газ годишно, като на един по-късен етап капацитетът му може да се увеличи до 5 млрд. куб. м и да се създаде възможност за обратен пренос от България към Гърция. Като начало идеята е по него да се транспортират 1 млрд. куб. м азербайджански природен газ годишно от находището "Шах Дениз". Бе обещаван и внос на американски втечнен газ, както и от точки като Катар, Алжир, Израел и Египет. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във