Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Държавата и бизнесът се сдърпаха за "токовите" компенсации

Държавата и бизнесът се сдърпаха колко точно средства да се изплатят на бизнеса и как да му се помогне след като цените на електроенергията достигнаха рекордни нива. Новият енергиен министър Александър Николов обясни, че предвиденият ресурс в бюджета е размер на 1.5 млрд. лева и това ще бъде разпределено към бизнеса до края на март следващата година. Такива са и оценките на анализаторите, че след този период ще има намаление на цените на природния газ и на електроенергията в Европа.

 

„В цяла Европа има рецесия с цените на електрическа енергия. 343 евро е сега цената в България. България ще става все по-устойчив член на енергийния пазар. Това значи, че не можем да поддържаме елементарно по-ниски цени. Основен и най-обсъждан все още е въпросът за цените на въглеродните излъчвания. За 12 месеца имаме покачване от около 4 пъти. Това се отразява непосредствено и много зле “, сподели министърът на енергетиката през седмицата.

По думите му, данните за покачването на природния газ през последните 12 месеца са повече от стряскащи. Петролът - за година назад - също е поскъпнал значително, макар и с по-бавни темпове от синьото гориво.

"В мерките за подкрепа ще бъдат отразени и консуматорите на природен газ. Схемите ще продължат да се развиват, защото в противен случай няма да се справим с ценовата рецесия“, заяви Николов и уточни как стои въпроса с фирмените компенсации.

От декември подкрепата ще се пресмята по отношение на действителната цена на борсата "Ден напред" за месец юли - 185.59 лв. на мегаватчас. Всички компании, сключили договори под тази цена, през зимата няма да получават подкрепа.

„Размерът на компенсацията е 75% от разликата сред базовата цена и действителната средномесечна борсова цена, само че не повече от 30% от действителната цена. Очакваният размер на компенсацията по тази мярка ще надвиши 900 млн. лева за четирите месеца “, добави енергийният министър.

Това предложение обаче възмути едрия бизнес и той побърза да реагира остро. Причината бе, че реалните борсови цени в момента по-често "гравитират" около 500 лв./мвтч за базов товар, като в определени часове цената хвърчеше и над 1100 лв. за мегаватчас. Всичко това означава

подкрепа най-много от 200 лв./мвтч,

а това е крайно недостатъчно.

"Настояваме Министерския съвет да отчете реалните заплахи пред българските производители от приемането на таван за компенсиране на енергийните разходи и силно негативните последиците от това решение", обявиха в нарочно писмо основните работодателски организации.

Според едрият бизнес, на практика е предложен таван на компенсациите в размер на 141 лв./МВтч, което е крайно недостатъчно за енергоинтензивните и основни сектори на българската индустрия.

„В създадената тежка и динамична обстановка приемането на таван за компенсация е не само неработещ механизъм, но той ще доведе до спиране и фалит на важни икономически сектори с висок дял в производството и износа. Много от предприятията вече са в затруднено финансово състояние“, се казва още в писмото на работодателите. те са категорични, че таван на подкрепата през зимните месеци не трябва да има, а помощта да бъде минимум от 185 лв. за мегаватчас.

Преговорите по темата изглежда ще продължат дълго, а в тях трябва да се включат и мрежовите компании. Трите електроразпределителни дружества и държавния "Енергиен системен оператор" (ЕСО) вече обявиха, че

изнемогват и нямат финансов ресурс за изпълнение на инвестиционните си програми.

„Ако до седмица не ни компенсират заради мораториума, ЕРП-тата няма да издържат. В момента загубите на ЕРП-тата и ЕСО са 250 млн. лв. „Няма да има намаляване на подаването на тока заради наложения мораториум върху цените на електричеството, но качеството на услугата ще се влоши, тъй като започваме да ограничаваме разходи и ще намаляваме инвестициите си в системата, а това означава повече аварии“, обясни наскоро в ефира на бТВ председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Асен Христов и .

Тазди мрачна прогноза бе потвърдена и от Калина Трифонова - заместник-председател на УС на ЕВН България, която в ефира на БНТ заяви: „В момента търпим огромни загуби, поради факта, че в регулираните ни тарифи са включени само 131 лв., а ние де факто купуваме на 500, 600 и 800 лева!“

От думите на специалистите става ясно, че финансовият проблем е на път да се пренесе и в реалния икономически сектор. Първо - ЕРП-тата ще започнат да бавят плащания към контрагентите си, а това ще се увеличи не само междуфирмената задлъжнялост, но и броя на неотстранените аварии по мрежата. Причината е очевидна: КЕВР признава на ЕРП-тата разходи за ток, които са четири пъти по-малки от от цените, на които те купуват "електриката" на борсата.

„Разработена е скица за подкрепяне на мрежовите оператори, като тази мярка е почти 350 млн. лв., с цел да не се натрупва в допълнение недостиг на операторите и да се понижи бъдещата тежест в цената на електрическа енергия“, успокои ЕРП-тата Александър Николов. Подробностите за техните компенсации обаче все още се пазят в тайна.

 


ТЕЦ "Марица изток 2" спира парите на "Берое"

Енергийният министър ще разпореди "ТЕЦ Марица Изток 2“ ЕАД да спре финансирането на старозагорската футболна гордост "Берое".

„Много дълго време топлоцентралата беше използвана за субсидиране на футболния клуб. Доколкото ми е известно, последните подобни инициативи са се случвали преди около 30 години. Доста футболни клубове минаха през "чистилището" и намериха съвсем нормални търговски решения за функционирането си. Няма никаква логика - социална, пазарна или финансова, едно от дружествата в най-тежко финансово състояние да подпомага спортна, футболна или какъвто и да е друг тип дейност, когато финансовите му резултати не го позволяват. Бих искал да кажа, че българското население не е длъжно да прави подобен тип разходи, независимо от името на кое енергийно дружество под шапката на БЕХ се осчетоводяват те“, коментира министър Александър Николов пред журналисти.

Държавната въглищна ТЕЦ стана собственик на старозагорския клуб по времето на Бойко Борисов, когато цената на квотите въглеродни емисии едва достигаше 20 евро на тон, а държавната ТЕЦ генерираше солидни печалби.

В момента финансовите резултати на "ТЕЦ Марица Изток 2“ ЕАД са отчайващи и компанията е на издръжка на БЕХ. И понеже издръжката на "Берое" рядко пада под 6 млн. лева на година, в днешната ситуация раздялата между енергетиците и футболистите е повече от логична.


 

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във